Stare de război: Poroșenko a susținut propunerea Consiliului de Apărare privind instituirea legii marțiale. Decizia trebuie să fie aprobată de Rada Supremă

23237104

Președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că susține propunerea Consiliului de Apărare privind instituirea legii marțiale și că va propune Radei Supreme să adopte această lege, după ce armata rusă a atacat şi a arestat trei nave ale Forţelor navale ucrainene în Marea Neagră, informează Radio Svoboda.

Oleksandr Turchynov, șeful Consiliului Național de Apărare și Securitate, a declarat că instituția a votat duminică noaptea pentru introducerea stării de război în țară pe o perioadă de 60 de zile.

Decizia trebuie să fie aprobată încă de Rada Supremă. Reuniunea parlamentului este programată pentru astăzi, ora 16.00.

Petro Poroșenko, a declarat că posibila introducere a stării de război în țară nu înseamnă declarație de război. Șeful statului a asigurat că decizia nu vor fi limitate drepturile și libertățile cetățenilor.

Reamintim că Forţele navale ucrainene au anunţat duminică seară că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră, în urma incidentului fiind răniţi şase marinari ucraineni. Navele, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinaţia lor finală, portul Mariupol. Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia din strâmtoarea Kerci.

Ucraina a făcut apel la comunitatea internațională și a cerut să fie convocată o ședință extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU.

Добавить комментарий