Guvernul propune vânzarea pământului arabil din proprietatea de stat
Săptămâna trecută, Guvernul Iaţeniuk a declarat că planifică să vândă un milion hectare de pământ arabil din proprietatea de stat. A fost ca un tunet din senin, fiindcă legea menţine moratoriul la vânzarea pământului arabil până la 1 ianuarie 2017. Dacă îi dăm crezare Premierului, această acţiune se înscrie în cadrul legii şi al reformei funciare, iar pământurile aflate în proprietatea de stat demult au trecut în sectorul ilicit şi corupt.
Este o acţiune împotriva corupţiei? Specialiştii nu cred în aceasta. Scopul este bine cunoscut: s-au epuizat sursele de completare a bugetului şi guvernanţii s-au decis să vândă ceea ce este mai de preţ în Ucraina – pământul arabil fertil. Deci, după marele întreprinderi a venit şi rândul terenurilor de pământ arabil. Într-adevăr, pământul este cea mai mare bogăţie a Ucrainei, însă specialiştii previn: în condiţiile de criză preţul va fi mic şi folos mare din aceasta nu va fi. La licitaţiile organizate nu se vor aduna oameni darnici, ci latifundiarii locali, în relaţii bune cu conducerea ţării. Prin urmare, cumpărători de peste hotare nu vor veni.
Experții sunt îngrijorați de faptul că se irosește nerațional averea țării. Vinderea pământului nu cere multă bătaie de cap. Pe urmă vor începe durerile, când suma încasată va fi folosită, ca de obicei, pentru astuparea „găurilor” bugetului. Deci, scenariul este același ca și în cazul privatizării marilor întreprinderi industriale. Iată de ce se tem cei care cunosc „specificul ucrainean” al privatizării.
Reacția la intențiile Guvernului nu s-a lăsat mult așteptată. Șeful Parlamentului, Volodymyr Groisman, a convocat o consfătuire cu participarea reprezentanților Asociației fermierilor și proprietarilor funciari privați, departamentelor de profil pentru a fi discutate anume relațiile funciare. S-a decis că vinderea în prezent a pământului este nu altceva decât barbarism. Reprezentanții Ministerului Politicii Agrare și Cadastrului de Stat afirmă că în Ucraina piața funciară va fi pusă în funcțiune nu mai devreme de anul 2017 și aceea conform unor proiecte-pilot în anumite regiuni. Iar după cum arată sondajele, circa 85 la sută dintre sătenii care au cote de pământ sunt dispuși să le vândă, iar prețul de start poate fi 1.000 dolari pentru un hectar de pământ arabil. Firește, este un preț atrăgător pentru pensionarii de la sate, care au muncit în condiții grele și „pentru copeici” în colhoz. Important este ca pământul arabil să fie cumpărat de acei, care doresc să-l lucreze, bunăoară, de fermierii de astăzi – arendași ai cotelor de pământ.
Dar care este reacția fermierilor? Unul dintre cei mai buni fermieri din regiune – Oleg Melniciuc din Nesvoia, raionul Noua Suliță, consideră că în următorii cinci ani pământul arabil nu va fi vândut. Lipsește baza legislativă necesară. Iar ceea ce dorește Guvernul – să vândă terenurile arabile ale instituţiilor de cercetări științifice din țară – nu este altceva decât o intenție nelegitimă. „Față de cea mai mare bogăție a țării trebuie să avem o atitudine deosebită și grijulie”, a conchis Oleg Melniciuc. .