În preajma Sărbătorilor de Paşti, fiecare gospodină va pune pe masa de sărbătoare pască şi cozonaci gustoşi. Dar, pentru reuşita copturilor o mare importanţă are calitatea făinii, dar şi a drojdiei. Drojdia este un ingredient foarte des întâlnit în deserturi, aluaturi de pâine sau pizza. Drojdia se foloseşte în coacere şi fermentare de mii de ani. Aceasta determină creşterea în volum a aluatului, influenţând, totodată, şi gustul preparatului.
În comerţ, se găsesc diferite tipuri de drojdie: activă, inactivă, lichidă, deshidratată, sub formă de granule sau de fulgi. Drojdia de panificaţie, adică cea pe care o folosim la dospirea aluaturilor preparate în condiţii casnice, este activă şi, în funcţie de preferinţe, aceasta poate fi folosită sub formă proaspătă, uscată sau lichidă. Cea lichidă se găseşte mai greu în comerţ, însă se poate prepara din apă, făină şi zahăr, lăsate la dospit 2-3 zile.
Cum pot fi păstrate calităţile ei
Drojdia proaspătă se tine la frigider timp de 2-4 săptămâni. Pentru a-şi păstra calităţile, drojdia trebuie să fie protejată de umiditate, deoarece aceasta o activează, făcând-o să-şi piardă proprietăţile. De asemenea, drojdia îşi pierde efectul în contact cu aerul sau dacă este ţinută în apropierea unei surse de căldură. Din acest motiv, e recomandat să fie păstrată într-un recipient cu pereţi şi capac de culoare opacă, al cărui conţinut să fie ferit de lumină. Totodată, poate fi păstrată şi în congelator, ea rămânând activă până la şase luni. Drojdia uscată, ambalată în pliculeţe, înainte de utilizare trebuie păstrată într-un loc uscat şi răcoros. După desfacere, ea poate fi ţinută în frigider, sau într-un vas uscat şi acoperit. Drojdia lichidă se poate păstra într-o cutie închisă ermetic în frigider 8 zile, după care e preferabil să se reîmprospăteze.
E bine de ştiut
* Arheologii care au cercetat ruinele egiptene au descoperit cuptoare şi picturi ce sugerau prepararea pâinii cu drojdie, ce datau de acum 4.000 de ani.
* Până în prezent au fost cercetate peste 1.500 specii de drojdie, fiecare având diferite mărimi.
* Viteza de fermentare a drojdiei determină calitatea aluatului. O fermentaţie încetinită este asociată cu o aromă mai accentuată, o textură mai fină şi mai pufoasă. De aceea, pentru unele preparate, aluatul se ţine în frigider până creşte suficient.