Ministerul de Externe al Ucrainei consideră inadmisibile declaraţiile făcute de Gergely Gulyas

118061

Ministerul de Externe al Ucrainei consideră inadmisibile declaraţiile făcute  Gergely Gulyás, ministrul Cancelariei Premierului Ungariei cu privire la Legea ucraineană a învățământului, se menţionează într-un comunicat al diplomaţiei Kievului, postat vineri pe site-ul instituţiei şi citat de Ukrainska Pravda.

„În prezent, Ucraina are un guvern care încalcă drepturile minorităţilor şi care a adoptat o Lege a educaţiei semifascistă”, a declarat anterior şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, răspunzând la o întrebare despre apropiatele alegeri din Ucraina, preconizate să aibă loc la 31 martie.

În acelaşi timp, oficialul ungar şi-a exprimat speranţa că autorităţile de la Budapesta vor putea să colaboreze cu noua conducere de la Kiev, întrucât „nu a găsit un limbaj comun cu actuala administraţie” ucraineană, conform capital.ua.

„Adoptată în conformitate cu legislaţia internă şi obligaţiile noastre internaţionale, Legea educaţiei în Ucraina a trecut examenul Comisiei de la Veneţia. Recomandările acesteia sunt în curs de implementare. Considerăm că este inacceptabil de a ni se cere în continuare modificarea respectivei legi, la fel şi manipularea cu astfel de epitete ca „lege semifascistă” sau cu fapte privind conţinutul său”, potrivit MAE ucrainean.

Diplomaţia Kievului mai adaugă că, în Ucraina, „nici guvernul, nici societatea nu au sentimente antiungureşti şi sunt deschise dialogului cu Ungaria”.

Добавить комментарий