În fiecare an, 1% din pădurile Carpatice dispar din cauza tăierii — WWF

public-domain-images-free-high-resolution-quality-photos-featured-images-0002

În perioada 1984-2016 experții proiect WWF Ucraina „Forest Watch“ (Straja pădurii) cu (sprijinul financiar al Departamentului Internațional al Serviciului Silvic al SUA) au efectuat un studiu  al modificărilor de acoperire  cu păduri  a Carpaților ucraineni, a ecoregiunilor forestiere din Ucraina regiunile  Lviv, Transcarpatia, Ivano-Frankivsk și Cernăuți.

Pentru elaborarea studiului, experții au analizat imaginile  pădurilor carpatice filmate de sateliții NASA „Landsat“, folosind mijlocul de vizualizare „TimeSync“.

Rezultatele studiului au demonstrat, că în ultimii 30 de ani, că acoperirea cu păduri a  ecosistemului era de circa 65,5%, notează interregionews.

S-a stabilit și creșterea volumului de exploatare forestieră  în Carpații  ucraineni. Tendința descoperită a modificărilor în acoperirea cu păduri a masivelor indică o sporire  a prejudiciilor aduse pădurilor carpatice.

Cea mai mare parte a acestora este cauzată de tăiere continuă și selectivă, care reprezintă în total aproximativ 92%, iar doar 8% reprezintă daunele  naturale. Valoarea anuală a acestor tăieri (în ultimii ani au sporit ) depășește 1% din suprafața munților Carapați  acoperită de pădure.

„Trebuie remarcat faptul,  că datele înregistrate din 2016 nu indică managementul intensiv  de prelucrare a  materialului lemnos, raporată la  evaluarea întregii zone, lasă impresia  posibilității de dezvoltare durabilă a sectorului forestier. Având în vedere suprafața mare de pădure, care are rol  ecologic și de mediu și nu face  parte din planul de activități  (principal)de  gestionare a pădurilor, trebuie remarcat faptul,  că o creștere suplimentară a defrișărilor concentrate masiv în bazinele râurilor  ar putea amenința stabilitatea ecologică a întregii regiuni „,  avertizeaza coordonatorul proiectului „Paza forestiera”, Dmitri Karabchuk.

În primul rând, potrivit experților, acest lucru se referă la  încălcări majore în masivele acoperite cu păduri,  asociate cu utilizarea așa-numitei defrișări   sanitare pe suprafețe  mari (peste 10 hectare) în zonele forestiere montane, care au căpătat  o răspândire largă  în ultimii ani.

Добавить комментарий