Fondatorul WikiLeaks a fost arestat

aD01MzAmaGFzaD00M2M5MTIzYmIwM2Q5YzA5NTVkYzYyYjIyNWQ2MzkxNA==.thumb

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat de poliția britanică. Acesta se refugiase în Ambasada Ecuadorului încă din 2012. Numele lui Julian Assange va rămâne legat de cea mai mare scurgere de informații secrete din istorie. Date secrete au văzut lumina internetului, grație organizației fondate de Assange, câștigătoare de altfel, în ciuda criticilor venite inclusiv de la Casă Albă, a numeroase premii prestigioase. Lansează un nou mod de a face presă, a fost concluzia unor editori consacrați.

Decembrie 2006 — WikiLeaks anunță că deține în baza de date, peste 1 milion de documente secrete. Se întâmplă exact la un an de la înființarea organizației. Cine se află însă în spatele acestei rețele și cu ce se ocupă ea? Fost hacker, australianul Julian Assange a înființat WikiLeaks în 2006, adunând alături de el matematicieni, informaticieni, jurnaliști din Statele Unite, Taiwan, Europa, Australia și chiar dizidenți din China comunistă.

Scopul declarat era să publice documente care nu erau destinate publicului. Toate aceste date proveneau din surse anonime și reprezentau, de fapt, scurgeri de informații. În 2008, o mare banca elvețiană obține în instanța dreptul de a închide WikiLeaks. Același judecător care a dat sentința e obligat să revină după proteste ample pe internet.

WikiLeaks supraviețuiește și câștigă New Media Award al revistei Economist în același an. În 2009, organizația primește UK Media Award la capitolul New Media, iar în 2010 ajunge pe primul loc în lista New York Daily News cu cele mai importante site-uri care pot schimbă presa. De altfel, ziariști de la publicații precum The Guardian, El Pais, Le Monde sau Der Spiegel sunt invitați să arunce un ochi prin baza de date. În 2010 sunt publicate informații din Departamentul de stat al Americii dar și din cadrul ambasadelor. În unele dintre aceste date este prezentă și România.

Добавить комментарий