MAE ungar speră că Volodymyr Zelenskyi va modifica „legea limbii ucrainene”

1502220522_0_103_2499_1520_1036x0_80_0_0_79f8da8ee0140c2de542538f3f87f45d

Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei a declarat că noua lege privind limba ucraineană ca limbă stat încălcă obligațiile internaționale ale Ucrainei și și-a exprimat speranța că noul președinte Zelenskyi va rezolva această problemă, se arată într-o declarație emisă joi pe site-ul web al guvernului maghiar, notează Libertatea Cuvântului.

Ministerul ungar de Externe  precizează că noua lege cu privire la limba ucraineană este contrară obligațiilor internaționale ale Ucrainei și încalcă drepturile minorităților  naționale de a vorbi în  limba maternă.

Ministerul a subliniat că legea privind limba este în spiritul lui Poroșenko, care pleacă deja din funcție. Diplomații maghiari speră că noul președinte ales, Volodymyr  Zelenskyi, va putea rezolva problemele care afectează minoritatea națională maghiară.

„Suntem interesați de o relație echilibrată și prietenoasă între Ungaria și Ucraina și sperăm că președintele ales al Ucrainei va fi deschis pentru acest lucru»,  se arată în declarația Ministerul de Externe al Ungariei.

Anterior ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a numit „inacceptabilă”  legea lingvistică  adoptată de Rada Supremă  și și-a exprimat  spertanța că noul președinte Zelenskyi va remedia problema. Reamintim că Ungaria este nemulțumită și de legea ucraineană a educației  și a acuzat Ucraina de nerespectarea drepturilor minorităților,  anunțând că va bloca aspirațiile europene și euro-atlantice ale Ucrainei.

Добавить комментарий