Expert: În relațiile dintre Ucraina și Moldova va interveni o pauză

moldova_ucraina_XL

Odată cu aprobarea noului Guvern la Chişinău, în relaţiile dintre Moldova şi Ucraina cel mai probabil va interveni o pauză, consideră expertul ucrainean Artiom Filipenko.

El a menţionat că Ucraina intră într-o perioadă de incertitudine politică legată de alegerile parlamentare şi formarea ulterioară a Guvernului.

«Este puţin probabil că Moldova va fi printre priorităţile lui Președintelui Vladimir Zelenski în viitorul apropiat. Pentru el acum este important să construiască relaţii cu principalii actori — SUA şi Uniunea Europeană, precum şi cu Franţa şi Germania, care influenţează politica UE şi sunt membri ai formatului Normandiei», consideră expertul.

Potrivit lui, relaţiile ucraineano-moldoveneşti s-au dezvoltat în timpul preşedinţiei lui Petro Poroşenko, deoarece Kievul a înţeles importanţa Transnistriei pentru securitatea Ucrainei.

«Iar Kievul a mers în întâmpinarea Moldovei, luând măsuri menite să consolideze paza pe segmentul transnistrean al frontierei ucraineano-moldoveneşti, restricţii asupra circulaţiei mărfurilor şi persoanelor la frontieră. În plus, a existat o bună relaţie personală între Poroşenko şi Plahotniuc. Zelenski nu are astfel de relaţii cu niciunul dintre politicienii moldoveni», a presupus Filipenko.

În opinia sa, acum însăşi Moldova se află într-o perioadă de incertitudine, deoarece nu se ştie cât timp va exista noua coaliţie formată din astfel de forţe eterogene.

«Din câte se poate înţelege, coaliţia a scos de pe ordinea de zi cele mai acute probleme, cum ar fi vectorul geopolitic al Republicii Moldova şi problema limbii ruse, acordând o atenţie deosebită «dezoligarhizării». Politica externă a Republicii Moldova se va concentra cel mai probabil pe restabilirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, care au fost întrerupte în timpul guvernării Partidului Democrat, în primul rând cu UE. Iar conflictul transnistrean poate fi plasat pe plan secundar, căci acesta poate provoca dispute în cadrul coaliţiei», consideră expertul.

 

Добавить комментарий