Un nou bust al lui Ștefan cel Mare, instalat pe vechiul postament

Screenshot_2

Încă în primul an al activității sale, cu trei decenii în urmă, Societatea „Mihai Eminescu” și-a notat în agendă un vis măreț: ridicarea sub geana Codrilor Cosminului a monumentului viteazului domnitor Ștefan cel Mare. Ideea a fost respinsă cu răceală de autorități, iar românii din ținut și acum o poartă în gând și în suflet. O astfel de personalitate istorică ca cea a „atletului lui Hristos”, Ștefan cel Mare și Sfânt, în hrisoavele căruia figurează o parte din străvechile localități din ținut, l-a inspirat mereu pe regretatul sculptor Dumitru Gorșcovschi și el a realizat câteva variante ale portretului sculptural al domnitorului moldovean. Astfel în zorii renașterii noastre naționale au apărut două busturi ale lui Ștefan cel Mare – în curțile școlilor din Voloca, raionul Hliboca, și Ostrița, raionul Herța, deci, pe vetrele unor vrednici români. Or, contribuția volocenilor și ostrițenilor la ridicarea spiritului nostru național este ponderabilă.

În anii de cotitură 90, anume la Ostrița a fost pus începutul cunoscutului cor al Societății „Mihai Eminescu” – „Dragoș Vodă” – și tot ostrițenii, cu mare bucurie, l-au „primit” în satul lor pe Ștefan cel Mare. Bustul lui a fost ridicat în fața noii școli. Au trecut anii și deoarece autorul bustului s-a folosit de material nu chiar atât de trainic, sculptura urma să fie înlocuită. Dumitru Gorșcovschi nu mai este în viață, dar în Boianul lui Neculce a apărut un sculptor tânăr și la fel de talentat – Cristi Botă. El a răspuns afirmativ la propunerea primarului Comunității Teritorial Unite Ostrița, Vasile Țurcan, și a creat un nou bust al lui Ștefan cel Mare.

Noua operă sculpturală a fost instalată pe vechiul postament în preajma începutului noului an școlar și a fost inaugurată imediat după careul solemn din 2 septembrie.

În regiune avem trei busturi ale lui Ștefan cel Mare, al treilea fiind la Oprișeni, ridicat din inițiativa și cu contribuția personală a gospodarului, fermierului local, Ilie Bezușco. De altfel, tot lucrarea lui Cristi Botă a înlocuit bustul din ghips, realizat de regretatul Dumitru Gorșcovschi. Și, totuși, chipul în bronz al lui Ștefan cel Mare și Sfânt lângă Codrii Cosminului, unde el a repurtat una dintre cele mai strălucite victorii, apărând moșia țării, mai persistă în imaginea multor români bucovineni…

Screenshot_3

Добавить комментарий