Citadelă a limbii materne

Screenshot_4

Începutul noului an școlar este o solemnitate pentru întreaga țară, cuprinsă de reforma învățământului. Vechiul clopoțel, care concurează cu telefoanele mobile, aparatele de fotografiat și cu camerele video, cu sunetul lui argintiu, cu prelung ecou miraculos, continuă să aducă în sufletele elevilor mai mult farmec, mai ales pentru cei din clasa întâi. Este simbolul începutului și pentru pedagogi. Profesorul de istorie de la Școala medie nr.10 din Cernăuți, domnul Victor Caraștefan, cu un stagiu pedagogic solid, a mărturisit, după încheierea careului solemn, că s-a prins cu gândul că așteaptă cu nerăbdare începutul noului an de învățământ. „Probabil că e un sentiment firesc pentru cel care se consacră totalmente muncii îndrăgite”, constată domnul Victor.

În cel de-al 203-lea an al existenței sale, Școala medie nr. 10 de la Roșa a adunat la careul solemn 179 de elevi, cu 25 mai mult decât la 1 septembrie 2018. Este o realizare, ținând cont de faptul cât de străduitor luptă școlile românești din oraș pentru fiecare elev

– În clasa întâi avem 27 de elevi, accentuează directorul acestei şcoli, domnul Alexandru Rusnac. Sunt și copii din familii ucrainene, care locuiesc în suburbie și au decis să-și dea odraslele la școala românească. Însă eu, ori de câte ori este ocazia, afirm că școala de la Roșa a fost, este și rămâne instituție de învățământ cu limba română de predare. Copiii ucraineni învață aici limba română, iar părinții lor sunt conștienți de acest fapt. Din păcate, anul acesta au părăsit școala patru elevi – au plecat cu părinții peste hotare. O fetiță, care acasă n-a vorbit niciodată românește, în decursul unui an de învățământ la școala noastră a însușit bine această limbă și ne-a spus că ar fi frecventat cu drag școala, dar a fost nevoită să plece împreună cu părinții peste ocean.

– În clasa a zecea avem 13 elevi, continuă domnul director. Toți absolvenții noștri din clasa a noua au rămas să învețe în clasa a zecea, la ei alăturându-se încă trei absolvenți de la Școala nr.17 din Roșa Stâncă și unul de la Școala ucraineană nr. 4. În clasa a unsprezecea sunt 14 elevi. Toate clasele sunt completate.

În numele părinților elevilor din clasa întâi a vorbit domnul Arcadie Moisei, Învățător emerit din Ucraina, care și-a adus la școală nepoțica Sofia:

– Școala medie nr.10 de la Roșa se numără pentru cele mai bune instituții de învățământ cu limba română de predare din regiune. Aici se face carte la modul cel mai serios și absolvenții ei se încadrează cu succes în viața societății. Așa că învățământul în limba maternă trebuie susținut.

Un gest frumos de susținere a demonstrat și de data aceasta domnul Mihai Grosu, cunoscut om de afaceri, șef-redactor al ziarului „Libertatea Cuvântului”. El le-a dorit micuților din clasa întâi succese la învățătură și a înmânat fiecăruia câte un cadou din partea sa.

– M-am împrietenit cu această școală când, cu mai mulți ani în urmă, am fost ales deputat în Consiliul Orășenesc Cernăuți. Acum nu mai sunt deputat, dar nu uit și nu voi uita drumul spre această școală, unde pe timpuri a învățat tatăl meu, a declarat domnul Mihai Grosu.

Sala, pregătită pentru elevii clasei întâi, era arhiplină. Părinții și buneii au venit să asiste la momentul mult așteptat când învățătoarea Iana Ostafi i-a așezat pe micuți în bănci. După aceste festivități elevii din clasa întâi vor pune pe bancă și vor deschide Abecedarul cu literele limbii române.

Screenshot_5

Добавить комментарий