Interesul scăzut al elevilor față de învățătură a fost confirmat și de directorul Școlii medii nr.1 din Ciudei, raionul Storojineț, dl Radu Petrașescu.
– Este foarte greu să-i impui pe elevi să învețe, fiindcă mulți nu văd în aceasta nici o perspectivă pentru sine, afirmă domnul Radu Petrașescu. Pentru ei este o noțiune concretă câștigul părinților lor, aflați peste hotare. Și mai văd că specialiștii care rămân în Ucraina au salarii mici și le vine greu să-și întrețină familiile. În al treilea rând, gradul de pregătire a elevilor lasă de dorit. În clasele superioare rămân elevi foarte slabi și ei nu pot susține testele externe independente. De aceea și școlile noastre întrunesc un număr mic de puncte.
În opinia directorului Radu Petrașescu, nu se observă un interes mare și din partea părinților. Pe mulți dintre ei nu-i interesează reușita odraslelor lor. Ei știu că după absolvirea școlii din sat copiii lor vor lua calea spre apus, în alte țări unde vor găsi locuri de muncă mai bănoase.
Toate aceste fenomene se desfășoară pe fondalul reformei învățământului în Ucraina. Se vorbește la tot pasul despre „noua școală ucraineană”. Reforma care schimbă eficiența învățământului trebuie susținută, însă perspectiva ei depinde de perspectiva absolvenților școlilor, incluse în acest proces. Dacă tinerii nu vor avea în țară locuri de muncă și posibilități pentru o viață decentă, nu va fi în preț gradul de pregătire profesională a lor, asemenea reforme sunt sortite eșecului.