Scandalul şcolilor româneşti din raionul Noua Suliţă ia amploare. Primele efecte ale reformei descentralizării i-au alarmat la culme pe locuitorii satelor Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti, care fac parte din noua comunitate teritorială cu centrul la Mămăliga.
Conform deciziei adoptate de Consiliul local, şcolile din satele respective urmează să devină simple filiale ale Şcolii medii mixte de la Mămăliga. În consecinţă, mai mulţi profesori rămân fără serviciu, iar elevii vor trebui să străbată 10 kilometri pentru a ajunge la şcoala din Mămăliga, unde vor putea urma clasele a X-XI-a. Nenorocirea care s-a abătut asupra românilor din raionul Noua Suliţă a ajuns şi la urechile oficialilor din Bucureşti. Secretarul de Stat din cadrul Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, dl Petre Guran, a întreprins o vizită de lucru în regiunea Cernăuţi unde a avut o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor regionale şi locuitorii satelor amintite. Oamenii din aceste localităţi, cu sclipiri de speranţă în priviri, au ieşit cu mic cu mare în stradă cu pancarte pe care scria “Nu ne închide-ţi şcolile!”, “Nu ne furaţi copilăria!” ş.a. Oficialul român a luat cunoştinţă de situaţia creată după întâlnirile avute cu colectivele şcolilor şi primarul comunităţii teritoriale Mămăliga, dl Arcadie Şova. În cadrul briefingului susţinut la Cernăuţi guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk, a declarat că procesul de reorganizare şi optimizare a instituţiilor de învăţământ este extrem de necesar. Multe ţări europene, inclusiv România, au trecut printr-un proces asemănător şi au obţinut rezultate admirabile. ”În primul rând, nimeni nu intenţionează să închidă nici o şcoală. E vorba doar de o reorganizare şi şcolile respective vor deveni incomplete. Şcoala de bază din Mămăliga corespunde tuturor cerinţelor timpului şi elevii din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti vor avea posibilitatea să-şi continue studiile în limba maternă”. La rândul său, dl Petre Guran a menţionat că grija Statului român pentru etnicii români din Ucraina urmează să se petreacă în deplin acord şi înţelegere cu autorităţile ucrainene. “Mulţumesc autorităţilor că au acceptat să facem o analiză detaliată a situaţiei din cele trei şcoli din comuna Mămăliga. Am fost întâmpinaţi de comunităţile româneşti, de copiii care învaţă la şcoală, şi ei au transmis un mesaj foarte puternic către autorităţile locale, regionale şi către România. Ei vor să înveţe în limba maternă şi ca aceste şcoli să rămână în continuare şcoli româneşti. În discuţia cu ei am ajuns la concluzia că reformele pe care le întreprinde Ucraina sunt importante şi comunitatea românească este dornică să contribuie la succesul acestei reforme spre binele întregii societăţi. Există o înţelegere a unor transformări necesare de eficientizare a administraţiei cu rugămintea ca aceste reforme să ţină cont de drepturile şi dorinţele comunităţii româneşti. Concluzia acestei vizite este că există voinţa reciprocă a autorităţilor şi autorităţilor din viitoarea comună Mămăliga de a găsi cea mai bună soluţie”, a menţionat dl Petre Guran.
Situaţia şcolilor din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti rămâne neclară. Până la urmă aceste şcoli vor fi reorganizate, în pofida faptului că lumea nu este de acord cu această decizie. Situaţii de acest gen vor apărea şi în continuare, pentru că există şi alte comunităţi teritoriale nou-formate din care fac parte localităţi atât româneşti, cât şi ucrainene.