Ce trebuie de respectat pentru a avea fericire și noroc în dragoste
Acoperământul Maicii Domnului sau Pocroavele este sărbătorită, pe stil vechi, la 14 octombrie. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne.
Se spune că la ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.
Acoperământul Maicii Domnului este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica spre a aminti că prin nevoință și rugăciune se poate primi ajutorul Maicii Domnului.
Cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului abundă în tradiţii şi obiceiuri populare.
* Acum se face pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă.
* Fetele se roagă, în această zi, pentru podoaba capilară deasă. Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi să le acopere capul cu păr.
* Se ține post. De Pocroave credincioșii țin post, fiindcă astfel sunt feriți de boli, de înec sau de supărări.
* În această zi nu se taie părul! Există o credința printre bătrânele de la țară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.
Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt un cuvânt slavon, care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.
* Împodobirea fetelor pentru nuntă. În unele zile se zice că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă și fericită.
* În această zi, gospodinele își servesc rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovlecei.