Poroșenko i-a dat fiului afacerea cu bomboane, evaluată la 1 miliard de euro

porosenko-roshen

Corporaţia Roshen a confirmat mass-media că fiul cel mai mare al lui Petro Poroşenko, Oleksii Poroșenko, în vârstă de 34 de ani, a preluat cea mai mare parte a acţiunilor firmei.

„Regele ciocolatei” Petro Poroşenko a fondat compania în 1996 şi, conform Global Top 100 Candy Companies, se afla în 2018 pe locul 25 al celor mai importanţi producători de dulciuri din lume. Compania Roshen a fost evaluată în toamna anului 2019 la aproximativ 800 milioane dolari.

Roshen are 8 fabrici de bomboane, în Ucraina, Lituania şi Ungaria, cu 10.000 de angajaţi, produce peste 350 de tipuri de dulciuri şi vinde în 35 de ţări. Cea mai mare piaţă externă pentru Roshen este România, care în 2018 a importat circa 5.000 de tone de ciocolată, urmată de Ungaria (2.600 tone) şi Bulgaria (2.500 tone). Piaţa românească a acoperit, în bună măsură, pierderea pieţelor tradiţionale din Federaţia Rusă, după 2014.

În anul 2015 compania elveţiană Nestlé s-a oferit să cumpere Roshen cu 1 miliard de dolari. Preşedintele Petro Poroşenko, a scris Bloomberg – nu a fost de acord, susţinând că firma ar valora cel puţin 3 miliarde de dolari.

Petro Poroşenko  a fost nominalizat în cunoscutul scandal de presă „Panama Papers”. Informaţiile date publicităţii arătau că fostul şef al statului a înfiinţat o companie offshore în Insulele Virgine Britanice cu intenţia de a muta compania Roshen acolo, fără a mai plăti taxele şi impozitele solicitate de fiscul din Ucraina.

Добавить комментарий