Cruce-simbol, la intrarea în sat…

Screenshot_4

Domnul Anatolie Cebotari are mâini de aur. E gospodar priceput la toate, dar cel mai mult îi place să lucreze cu lemnul. Născut în satul Forosna, raionul Noua Suliţă, el și-a găsit ursita la Berestea. Ajungând în dreptul casei lui, imediat îți dai seama că acolo locuiește un meșter adevărat. A amenajat curtea după placul inimii sale, cu gust artistic.

Și mai are domnul Anatolie o ocupație spirituală – este dascălul bisericii din sat. Citește din Scripturi și cântă în fața altarului.

Poate, trecând deseori pe drumul ce duce de la Berestea la Forosna, și ajungând în dreptul crucii de la ieșirea din sat, pe care cu câțiva ani în urmă a reînnoit-o împreună cu alți meșteri, iar preotul a sfințit-o, s-a gândit că ar fi bine să fie ridicată o altă cruce și la intrarea în satul Berestea, dinspre Doljok. Ajutat de cumnatul său, dl Viorel Basarab, au și meșterit-o. Iaz zilele trecute, când toamna căuta în ceață drumul timpului, împreună cu alți consăteni au ridicat noua cruce la intrarea în localitatea Berestea.

– Vor trece pe aici drumeții, își vor aminti de cele veșnice și cu un gând creștinesc vor intra în sat, spune domnul Anatolie Cebotari.

Berestea este un sat cu oameni evlavioși, cu credință în suflet. Biserica din lemn, ridicată de săteni în îndepărtatul an 1735, se mai păstrează și astăzi. Iar alături se înalță biserica cea nouă, din cărămidă, construită tot cu cheltuiala sătenilor în perioada când au dat faliment ideile ateiste.

Este cunoscut faptul că în anul 1838, la 26 februarie, preotul din Berestea, Gheorghe Tudor Pentiacov, l-a botezat pe fiul scriitorului Alexandru Hâjdeu, Tadeu. Peste zece ani mama acestuia îi schimbă numele din Tadeu în Bogdan, care apoi va fi cunoscut ca scriitor enciclopedist Bogdan Petriceicu Hașdeu. Conacul boieresc al Hâjdienilor era în satul vecin Cristinești, care se vede foarte bine din locul unde Anatolie Cebotari a ridicat crucea la intrarea în satul Berestea.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий