Ucraina dispune de rezerve unice de pământuri arabile cu un potențial nemaipomenit. De aceea reforma funciară trebuie să stimuleze dezvoltarea gospodăriilor de fermier, sporindu-le eficiența. Aceasta este părerea reprezentantului Fondului Monetar Internațional în Ucraina, Joost Lungman. „Guvernul și Președintele au declarat despre aceea că planifică să introducă piața funciară. În opinia FMI aceasta este o idee bună, de la care Ucraina va fi în câștig. Dar ea trebuie realizată just. Piața funciară trebuie să fie transparentă și deschisă. Cei care doresc să vândă cotele lor de pământ, trebuie să fie încrezuți că vor primi pentru ele un preț cât mai mare, iar cei care le vor cumpăra să fie asigurați juridic că drepturile lor patrimoniale vor fi apărate”, a relevat Joost Lungman.
Reprezentantul FMI a accentuat că în orice sector al economiei este importantă concurența. În agricultură, de asemenea. De aceea, când piața funciară va fi pusă în funcțiune va fi important momentul ca aceasta să nu ducă la concentrarea în unele și aceleași mâini a zeci de mii de hectare de terenuri arabile. Modelul pieței funciare propus prevede limitarea unei astfel de concentrări, adică Guvernul încearcă că creeze siguranțele respective.
„Și încă un aspect: micii fermieri, de asemenea, trebuie să aibă posibilitate de a participa la piață. De obicei ei nu au istorie de creditare. De aceea sunt necesare mecanismele de finanțare, care îi vor ajuta să cumpere pământ. Și aceasta, de asemenea, este o parte a reformei funciare”, a explicat Joost Lungman.