Mărarul conține vitaminele A, B6 și C (40 g de mărar asigură necesarul zilnic de vitamina C), riboflavină, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu, fibre alimentare, fosfor și zinc. Pătrunjelul este și el foarte bogat în vitamina C și conține mai mult fier decât spanacul.
Împotriva crampelor stomacale
Semințele de mărar ajută la reglarea ciclului menstrual, dar sunt de folos și împotriva crampelor stomacale, favorizează eliminarea gazelor, combat stările de vomă și sughițul. Au și efect sedativ, așa că decoctul din semințe de mărar poate alunga insomnia. Se prepară în felul următor: se fierbe o linguriță de semințe într-o cană cu lapte. Se strecoară și se bea seara înainte de culcare. Pentru celelalte afecțiuni se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Dacă începe să te doară capul și mesteci o tulpină de mărar, durerile vor dispărea.
Pătrunjelul întărește sistemul imunitar
Conţine și vitamina B12, esențială pentru buna dezvoltare a unei sarcini. Pătrunjelul are efect bun și în anumite cazuri de infertilitate, impotență și previne bolile degenerative. Întărește sistemul imunitar, are proprietăți antialergice, îmbunătățește digestia, elimină pietrele de la rinichi, combate sindromul premenstrual, reglează menstruația, tonifică sistemul nervos și îndepărtează stările de nervozitate sau depresiile. Poate să încetinească sau chiar să oprească dezvoltarea tumorilor.