În Ucraina numărul persoanelor apte de muncă în curând se va egala cu cel al pensionarilor. Deoarece nu se observă o creștere naturală a populației, aceasta îmbătrânește. Și pentru a o „întineri” politicienii și experții nu văd o altă soluție decât majorarea vârstei de ieșire la pensie. Oricât de nepopular este acest pas, însă el trebuie făcut. Iar demnitarul care se va încumeta să-l facă, va rămâne în memoria poporului cu acest „negativ”.
Nu este o problemă specifică Ucrainei. Ea s-a abătut ca norii grei și asupra Europei prospere. În ultimul timp acolo, unde vârsta de pensionare este mai mare decât în țara noastră, sunt puse la cale asemenea planuri. Iată, în Marea Britanie până în anul 2018 vârsta de pensionare pentru femei va fi de 60 de ani, iar pentru bărbați – de 65 de ani, iar până în 2020 – de 66 de ani pentru toți. În Austria pragul de pensionare până în 2033 trebuie să ajungă la 65 de ani pentru toți, în Germania până în 2029 – la 67 de ani, în Danemarca până în 2030 – la 65 de ani pentru femei și la 68 de ani pentru bărbați, în Irlanda până în 2021 – la 67 de ani și până în 2028 – la 68 de ani. Deci, așteptarea pensiei va fi tot mai îndelungată și perioada de primire a ei tot mai scurtă. Dă, fiecăruia cum i-a sortit Dumnezeu.
Oricum, actuala sau viitoarea conducere a Ucrai-
nei va trebui să-și asume rolul de reformator cu adevărat al sistemului de pensii. Economiștii sunt convinşi că se va începe de la revederea „pensiilor speciale”, căci „armata de pensionari cu facilități” este foarte mare. Potrivit datelor Fondului de pensii al Ucrainei, la începutul anului curent numărul pensionarilor care au ieșit la pensie mai devreme era de 2,7 milioane, ceea ce constituie 20 la sută din numărul total al pensionarilor. Iar pentru asigurarea cu pensii a pensionarilor cu facilități se cheltuiește a treia parte din întregul buget al Fondului de pensii. Și încă un detaliu important, această categorie de pensionari nu numai că ies la pensie înainte de timp, ci și primesc pensii cu mult mai mari decât cea medie.
Pentru ca reforma sistemului de pensii să fie cât de cât eficientă, ea trebuie însoțită de creșterea economică. În caz contrar, cetățenii noștri nu numai că vor ieși la pensie mai târziu, dar vor primi pensii mici. În momentul de față dintre cele 18 milioane de persoane apte de muncă, cotizații în Fondul de pensii plătesc numai 9,5 milioane. Aceasta înseamnă că 40 la sută din sectorul economic se află în subteran. Situația agravată cere scoaterea reală a economiei din subteran, plătirea onestă a impozitelor din salarii și venituri. Specialiștii au calculat că pentru ameliorarea situației impozitele din salarii urmează să fie de 20-25 la sută. Sunt cam mari aceste taxe fiscale, dar altceva economiștii nu propun.