Malanca românească de la Horbova va reprezenta Ucraina la un etnofestival în Slovenia

DSC_0032(1)

Fondatoarea Festivalului Malnca — Fest, Oxana Leliuk, a declarat într-un interviu pentru Radio 10 că Malanca românească din Horbova, raionul Herța, va reprezenta Ucraina la un etnofestival în Slovenia, notează Libertatea Cuvântului. Festivalul va avea loc  în orașul sloven Ptuj în luna februarie.

„La secțiunea „Mălanca Tradițională” locul întâi a fost câștigat de grupul „Mălanca din Horbova”. Astfel, ar fi logic ca acest colectiv să reprezinte Ucraina la etnocarnavalul din Slovenia”, spune Oxana Leliuk.

Reamintim că în acest an, la Festival „Malanka Fest – 2020” organizat la Cernăuți  au participat 33 de colective din Ucraina, România și Slovenia. Oaspeții  sloveni au venit la Cernăuți îmbrăcați în legendarii eroi „kukeri”,  care alungă spiritele rele pentru ca localnicii să aibă un an cât mai liniștit. La secțiunea „Mălanca tradițională” locul trei i-a revenit grupului din satul Buzovița, raionul Chelmenți. Pe locul doi s-a clasat grupul etno-folcloric „Mălanca din Suhoverhiv”, raionul Chițmani.  Iar locul întâi a fost câștigat de grupul „Mălanca din Horbova”, raionul Herța.  Malanca horbovenilor era formată din aproximativ 250 de persoane.

În același timp, în corespundere cu rezultatele votării on-line, locul trei a ocupat colectivul „Nutria gigantică” din Horbova, el primind un premiu de 20 mii grivne. Pe locul doi s-a clasat colectivul „Elefantul persan” din satul românesc Ceahor, raionul Hliboca. Măiestria și ingeniozitatea acestui colectiv au fost  evaluate cu un premiu de 30 mii grivne.

Locul întâi și un premiu de 50 mii grivne a obținut colectivul „Ursul alb și eschimoșii din Brusnița”, raionul Chițmani.

Potrivit poliției, la ediția din acest an a festivalului etnofolcloric au participat circa 30 mii de spectatori. (R.C)

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий