La 18 ianuarie, 2009, în urma unui accident rutier, a încetat să bată inima unuia dintre cei mai mari poeți ai românilor de pretutindeni, Grigore Vieru.
Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta de lângă Lipcani, în familia de plugari a lui Pavel şi Eudochia Vieru. Satul său de baștină se află la circa o sută de kilometri de Cernăuți și în fragedă copilărie Grigore Vieru credea că pe lume există numai un singur oraș – Cernăuți. L-a îndrăgit, la fel și pe marii fii români ai acestei urbe, unde a învățat Mihai Eminescu. Nu rata nici o ocazie de a veni în orașul adolescenței poetului nostru național.
Debutează editorial în anul 1957, fiind încă student la Institutul Pedagogic „Ion Creangă» din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie.
În 1968 are loc o cotitură logică în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice „Numele tău», cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. Chiar în anul apariţiei, cartea devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. În anul următor – 1970, Editura „Lumina” din Chișinău publică „Abecedarul», semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru, fiind unul dintre cele mai prețioase manuale școlare. Apoi, când la finele anilor 80 s-a trecut la grafia latină, Grigore Vieru semnează un alt abecedar – „Albinuța”.
În 1989, Grigore Vieru este ales deputat al poporului din URSS. Adunând în jurul său pe cei mai populari interpreţi şi compozitori de muzică uşoară din Basarabia, poetul întreprinde un turneu în Moldova de peste Prut. În 1990, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace. În 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Române.
La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulaţie, în apropiere de Chişinău. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată. A fost înhumat alături de mormântul lui Ion Vatamanu, slăvitul nostru copământean, poet și savant, originar din Costiceni, în Cimitirul Central din Chișinău.
Cernăuțiul lui Eminescu nu-l uită pe Grigore Vieru. Anume poetul ucrainean Vitali Kolodii, cel care a realizat cea mai strălucită traducere într-o limbă slavă a poemului eminescian „Luceafărul”, a tradus și din opera poetică a lui Grigore Vieru.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com