Politolog ucrainean: Ungaria nu reprezintă o amenințare militară pentru Ucraina

kabdjuk2

În Ucraina poate fi legalizată dubla cetățenie.  Într-un interviu pentru Newsweek,  președintele Volodymyr Zelenskyi a spus că tinerii ucraineni au o atitudune pozitivă față Statele Unite. „Sperăm că tot mai mulți tineri de ai noștri vor  putea obține studii excelente la universitățile americane, care sunt printre cele mai bune din lume», a spus Zelenskyi. Șeful statului ucrainean  a menționat că  este necesar „ca diaspora ucraineană din SUA să se întoarcă liber în Ucraina ”.

Trebuie menționat că Cabinetul de Miniștri are mai multe abordări pentru introducerea dublei cetățenii în Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe lucrează în prezent la un proiect de lege în acest sens. Într-un comentariu pentru pentru agenția ACC politologul cernăuțean Oleksii Kandiuk spune  că chestiunea dublei cetățenii trebuia demult soluționată.

„Problema dublei cetățenii există de multă vreme. Anterior autoritățile s-au comportat ca struții, îngropându-și capul în nisip și priveau printre degete la deținătorii dublei cetățenii. În acest moment, văd două probleme cu care se va confrunta societatea noastră dacă introducem dubla cetățenie. Prima se referă la acordarea dublei cetățățenii funcționarilor de rang înalt. Este puțin probabail ca funcționailror publici să li se permită să dețină dubla cetățenie.  A doua problemă se referă la acei care vor să obțină cetățenia Federației Ruse, sau sunt cetățeni ruși și vor să obțină cetățenia ucraineană. Actuamnete se vorbește ca celor care dețin cetățenia Federației Ruse să nu li se permită să dețină și cetățenia ucraineană. Pe de altă parte, țara noastră nu a rupt relațiile diplomatice cu Rusia. În consecință, este interesant modul în care această problemă  va fi reglementată la nivel juridic.

 

În ceea ce privește deținerea  cetățeniei  altor țări vecine, este puțin probabil ca aceasta să fie interzisă. Chiar și în ceea ce privește Ungaria, guvernul acestei țări  își permite uneori să facă declarații negative la adresa Ucrainei. Cred că Ungaria nu reprezintă o amenințare militară pentru Ucraina și nu o va reprezenta nici pe viitor. În plus, Ungaria este stat membru al UE. Prin urmare, va fi inacceptabil ca Ucraina să interzică dubla cetățenie cu un stat al UE. Deocamdată nu putem decât să presupunem. Putem ajunge la concluzii doar atunci când va apărea proiectul de lege,” menționează Oleksii Kandiuk

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий