Șahiștii bucovineni au participat la un turneu organizat în memoria lui Stepan Bandera

01_30_2020_03_40_pm_Z410VfORExsTOFxGZAD2KPLA6cAA9lYBGfLjhwBI

La Caluș, regiunea Ivano-Frankivsk, s-a desfășurat Turneul național la Şah în memoria liderului naționalist ucrainean Stepan Bandera, considerat în Ucraina un erou al luptei pentru independență.

La competiţie au participat 50 de şahişti dintre 5 regiuni ale țării, inclusiv din regiunea Cernăuți.

Potrivit directorului Alianței jucătorilor de Șah profesioniști, Volodimir Zavyalov, turneul a fost destul de reprezentativ.

Pe locul I s-a clasat Mykhailo Kepeschuk (orașul Dolyna, regiunea Ivano-Frankivsk), pe locul II – Petro Golubka (raionul Dolynski, regiunea Ivano-Frankivsk) şi pe locul III – Myhailo Iarmystyi (orașul Cernăuți). Bucovineanul Gheorghe Mintenco s-a clasat pe locul 11.

Stepan Bandera a condus Organizaţia Naţionaliştilor Ucraineni în prima parte a secolului trecut. Condamnat de polonezi pentru încercarea de asasinare a lui Bronislaw Peratsky, Ministrul de Interne al Poloniei — primeşte o sentinţă de închisoare pe viaţă. Este eliberat de nazişti, după invadarea Poloniei. Colaborează cu germanii împotriva Uniunii Sovietice şi, după război, ajunge la München, unde, pe 15 octombrie 1959 este omorât cu ajutorul unui pistol cu cianură de Bogdan Stashinsky — trimis aparent de KGB.

În Ucraina Stepan Bandera este considerat un erou al luptei pentru independenţă, deşi în Polonia, Rusia şi Israel este considerat criminal de război şi colaborator nazist. Bandera a fost decorat de fostul preşedinte Victor Iușcenko, iar decoraţia a fost retrasă de președintele pro-rus Victor Ianukovici.

Добавить комментарий