În Ucraina au rămas fără locuri de muncă circa jumătate de milion de oameni. Este și rezultatul acțiunilor militare în Donbas, lucru presupus nu de altcineva, ci chiar de însuși șeful ad-interim al Serviciului de stat de ocupare a forței de muncă, Valeri Iaroșcenko. Războiul a destabilizat situația pe piața muncii, iar migrația internă și externă a căpătat proporții și mai mari. Anume situația instabilă din țară și pericolul pentru viață, precum și unii factori economici – inflația, creșterea prețurilor, nivelul redus de trai, îi face pe concetățenii noștri să-și caute norocul peste hotare.
Principala problemă a pieții ucrainene a muncii rămâne „exodul intelectului”. Specialiști de înaltă calificare părăsesc baștina în căutarea unei ocupații mai bine plătite în Occident. Rezultatele sondajelor de opinii sunt uluitoare: 3 dintre 5 respondenți nu-și văd viitorul în Ucraina, fiecare al doilea nu este mulțumit de salariu și de nivelul dezvoltării economice. Ceva mai puțin de jumătate din numărul lor consideră că este imposibil să rămâi în țara unde nu sunt respectate legile și înflorește corupția, iar 2 dintre 5 respondenți sunt îngrijorați de situația politică. O treime dintre ucrainenii imigranți pleacă peste hotare din motivul că acolo calitatea traiului e mai înaltă. Și cam tot atâția sunt convinşi de faptul că în străinătate poți câștiga mai mult, chiar îndeplinind un lucru obișnuit.
În ceea ce privește salariile, majoritatea angajaților din Ucraina sunt nemulțumiţi de ele. Fiind întrebat direct când în Ucraina salariile vor fi la nivel european, ministrul Politicii Sociale, Andrii Reva, a declarat că așa ceva va fi posibil peste 10-15 ani, în caz că scenariul pentru dezvoltarea țării va fi optimist. Guvernantul, de asemenea, consideră că pentru Ucraina va fi un succes, dacă pensia în următorii trei ani va crește până la 3,5 mii grivne.
Pentru tinerii, care abia își încep viața de sine stătător, o perioadă de așteptări și speranțe de 10-15 ani e prea mult. Or, o țară care pretinde să prospere trebuie să se gândească, în primul rând, la tânăra generație.
Ancheta „Libertății Cuvântului” Vă satisface salariul pe care-l primiți?
Eugenia FACAS, directoarea Școlii medii incomplete nr. 13 din Cernăuți (Horecea):
– Desigur că nu. Salariile pedagogilor sunt foarte mici, mă ține la școală doar dragostea pentru copii, specialitatea care este pentru mine o chemare a sufletului. La fel afirmă și colegii mei, iar la Şcoala din Horecea colectivul este mic și unit, un colectiv relativ tânăr. Iată, zilele acestea s-a adunat la școală întregul colectiv pedagogic, am văruit și vopsit, am făcut ordine și curățenie. Nimeni nu ne-a impus și pentru aceasta nu vom primi nici un ban în plus, dar am făcut-o din îndemnul inimii. Vrem să ne simțim comod la locul de muncă. Evident că munca învățătorilor trebuie retribuită cum se cuvine. Salariile nu corespund eforturilor depuse. Întreținem relații cu o școală din România și colegii de acolo, care ne-au vizitat, au rămas uimiți de salariile noastre. Acolo un profesor primește câte 700 euro pe lună, iar un director de școală – 1.000 de euro. Când vom ajunge și noi la un astfel de nivel de retribuire a muncii cadrelor didactice?!
Pensia pe care o primiți corespunde muncii depuse?
Octavian VORONCA, pedagog-veteran din or. Cernăuți:
– M-am pensionat după 43 de ani de muncă la școală, dintre care 40 în postul de director. Iar pensia pe care o primesc e sub nivelul celei medii. Au crescut prețurile, tarifele, iar pensia rămâne pe loc. Dar cât de scumpe sunt medicamentele? Oare cei de la Ministerul Ocrotirii Sănătății nu cunosc situația reală de pe teren, nu înțeleg că mulți pensionari nu sunt în stare să cumpere chiar medicamentele strict necesare?
Această stare jalnică a pensionarilor, precum și neprețuirea muncii omului, îi determină pe tineri să nu-și lege viața de statul ucrainean. Nu demult am stat de vorbă cu mai mulți studenți. Să știți că majoritatea dintre ei (vrea 60 la sută) au de gând ca după absolvirea instituției de învățământ superior să plece peste hotare la lucru. Rămân în țară doar acei care au anumite probleme de familie. Aceasta nu este normal, domnilor funcționari și deputați!