Cel de al Doilea Război Mondial a izbucnit la 1 septembrie și s-a încheiat la 2 septembrie. Între acestea date este o perioadă de timp de șase ani. Cei mai strașnici ani din istoria omenirii, care au început cu foc din pușcă și s-au terminat cu explozia bombei nucleare, curmând viețile a optzeci de milioane de oameni. Anume la 2 septembrie 1945, la bordul navei de linie americane „Missouri”, ancorată în golful Tokyo, oficialii japonezi au semnat Actul de capitulare, care a pus astfel capăt celei mai mari conflagrații a secolului XX. Ceremonia de semnare a Actului de capitulare necondiționată a Japoniei a durat 20 de minute. În numele Uniunii Sovietice pe acest document istoricși-a pus semnătura general-locotenentul, Kuzma Derevianko, ucrainean de origine.
Istoricii și acum discută de ce anume lui Kuzma Derevianko i s-a acordat această mare onoare de a semna în numele URSS. Nu în ultimul rând asupra deciziei a influențat faptul că general-locotenentul Kuzma Dereveanko era ucrainean de naționalitate, iar prin aceasta au fost apreciate meritele poporului ucrainean în obținerea Victoriei, comemorate jertfele suportate de el – circa opt milioane persoane dispărute fără urme. În acel moment era în curs de creare Organizația Națiunilor Unite, iar Uniunea Sovietică tindea să aibă o pondere cânt mai mare în această instituție internațională, incluzându-le pe Ucraina și Belarus în lista statelor-fondatoare ale ONU.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a amintit că peste 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea război Mondial avem iarăși război în țară – în Donbas, iar Ucraina dorește pace ca nici o altă țară din lume. Acest război hibrid, sfârșitul căruia nu se vede, durează mai mult decât cel de-al Doilea Război Mondial.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com