Din topul știrilor

3 09 2020 LC site TOP 2

 

La începutul noului an de învățământ, școlile din cinci raioane din regiune și din orașul Cernăuți, care fac parte din 18 comunități teritorial unite, s-au pomenit în zona „roșie” de securitate epidemiologică. Aceasta înseamnă că 66.758 de elevi învață la distanță. 22 de unități teritorial-administrative din regiunea Cernăuți sunt incluse în zona „portocalie”. Aici funcționează deja 114 de instituții preșcolare din cele 118, ele fiind frecventate de 4.620 de copii. Din 172 de școli 149 funcționează normal, la 21 de școli procesul de instruire este mixt – în clase și la distanță – și numai în 2 școli învățământul se desfășoară la distanță. În total, instituțiile de învățământ din zona „portocalie” sunt frecventate de 37.347 de elevi. Anul acesta în regiune sunt 11.250 de elevi în clasa întâi. Între școlile din zona „portocalie”, unde învățământul se desfășoară în mod normal, se numără și școlile ce țin de Comunitatea Teritorial Unită Ciudei (foto), cu numărul total al elevilor de 1.730, inclusiv 184 de elevi în clasa întâi.

***

La Cernăuți a fost editat albumul bilingv – ucraineano-englez – „Bucovina. Regiunea Cernăuți”, cu date despre satele și orașele din ținut, comunică Serviciul de presă al ARS Cernăuți. Această ediție de sărbătoare, alcătuită de Irina Pustynnikova,  a apărut sub auspiciile „Editurii  21”, cu susținerea financiară a Administrației Regionale de Stat. Guvernatorul regiunii, Serghii Osaciuk, apreciind albumul, a citat-o pe cunoscuta poetă ucraineană, Tamara Severniuk: „Acest oraș a fost creat pentru a trăi ca în rai”.

***

Odată cu creșterea numărului bolnavilor de coronavirus în regiunea Cernăuți, sunt completate și paturile în spitale. De la 1 septembrie a început internarea bolnavilor și la Spitalul raional central din Vijnița, iar la 2 septembrie – la cel din Herța.

În ziua de ieri, în regiunea Cernăuți au fost fixate 137 cazuri de noi îmbolnăviri de COVID-19.

***

Fermierii din regiunea Cernăuți, care întrețin vaci cu lapte, vor primi din partea statului un ajutor în sumă de circa un milion de grivne. O astfel de informație a fost plasată pe site-ul Administrației Regionale de Stat. Directorul ad-interim al Departamentului pentru dezvoltarea agroindustrială, Bogdan Boiciuk, a menționat că subvențiile din partea statului se vor răsfrânge pozitiv asupra venitului gospodăriilor de fermier.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий