Horbova s-a învrednicit de titlul onorific „Sat cu cele mai mari perspective”

13 09 2020 LC site TOP 2

Vetrele noastre strămoşeşti

Revent s-a încheiat Concursul regional „Cel mai frumos sat din Bucovina”, consacrat împlinirii a 80 de ani de la crearea regiunii Cernăuţi. Printre învingătorii concursului se află şi satul Horbova din raionul Herţa, căruia i s-a conferit titlul onorific „Sat cu cele mai mari perspective din Bucovina”.

Este suficient să treci dintr-un capăt al Horbovei în celălalt şi să te convingi de perspectivele frumoase ale acestei vechi vetre de români din Ţinutul Herţa, cu o istorie seculară. Pentru prima dată satul a fost atestat documentar în anul 1634, numindu-se iniţial Sinihău. De la înfiinţarea şi până la cel de al Doilea Război Mondial Horbova a făcut parte din Moldova şi România.

Horbova este un sat cu agricultori slăviţi, unica localitate din raionul Herţa, care a avut grijă să înveşnicească memoria fostului preşedinte al colhozului local, gospodar cu renume, Ilie Zamfir, ridicându-i un bust în faţa Căminului cultural. Horbova este unica localitate din Ucraina cu Teatru popular românesc, care urma să marcheze jubileul său de 60 de ani, sărbătoare amânată pentru mai târziu din cauza epidemiei. Horbova este una din puţinele localităţi din regiune unde sunt păstrate cu grijă şi pasiune tradiţiile „Mălăncii” româneşti, ea devenind de mai multe ori învingătoare a Concursului regional „Malanka-Fest”.

În Horbova cântecul şi dansul popular românesc sunt în mare cinste. La Casa de cultură din localitate activează Orchestra de instrumente populare, Ansamblul coregrafic „Alunelul”, participante la festivaluri panucrainene şi internaţionale.

Horbova este un sat al întreprinzătorilor, care în mare parte determină perspectiva lui. Iar casele horbovenilor merită să fie trecute în cataloage aparte.

În ajun organizatorii concursului, reprezentanţii ARS Cernăuţi şi conducătoarea raionului, Lilia Olaru, le-au înmânat horbovenilor distincţia de care s-au învrednicit. Horbova urmează să-şi menţină perspectivele pentru bunăstarea locuitorilor ei, prosperarea lor spirituală şi pentru graiul şi cultura lor naţională.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий