Din topul ştirilor

28 09 2020 LC site TOP 1

Potrivit şefului ARS Cernăuţi, Serghii Osaciuk, ieri în ţinutul nostru au fost înregistrate 104 noi cazuri de îmbolnăvire de COVID-19. De la începutul pandemiei în regiune au fost fixate 14.113 de îmbolnăviri de coronavirus. Mai bine de jumătate din numărul persoanelor infectate – 7.991 – s-au tratat, inclusiv 32 de pacienţi – în ziua de ieri.

***

Anual în Ucraina au nevoie de transplantarea organelor circa 5.000 de persoane, dintre care 3.400 mor neaşteptând operaţiile de transplantare. Persoanele, pentru care transplantarea este unica şansă de a-şi salva viaţa, apelează la clinicile de peste hotare, chiar şi în ţările neconsiderate lidere în domeniul respectiv. Zilele acestea, Cabinetul de Miniştri al Ucrainei a anunţat despre crearea Centrului ucrainean de coordonare a transplantărilor. Acesta urmează să coordoneze eforturile tuturor instituţiilor care acordă asistenţă medicală în domeniul transplantării. După cum a menţionat adjunctul ministrului Ocrotirii Sănătăţii al Ucrainei, Igor Ivaşcenko, aceasta va permite ca până la finele anului curent să fie efectuate 100 de operaţii de transplantare a rinichilor, inimii, ficatului, măduvei, transmite Ukrinform.

***

În luna august anul curent, în regiunea Cernăuţi au fost înregistrate 65 noi automobile. Suma totală, cheltuită pentru procurarea noilor automobile, se cifrează la 2 milioane dolari. Cernăuţenii preferă mai mult automobile de marca franceză Renault. În ultima lună a verii au fost cumpărate 18 asemenea automobile pentru suma de 270 mii dolari. Din categoria primelor trei cele mai populare automobile fac parte Toyota şi Ford.  În total, în Ucraina au fost procurate în august 7 mii de maşini noi, în valoare de 210 milioane dolari SUA.

***

Ministrul ad-interim al Învăţământului şi Ştiinţei al Ucrainei, Serghii Şkarlet, a declarat că în decursul anului 2021  salariile pedagogilor, în comparaţie cu cele din august anul curent, vor fi majorate cu 30 la sută. „Veniturile profesorilor de la 1 septembrie curent cu crescut cu 5,8 la sută. În legătură cu majorarea salariului de la 1 ianuarie, veniturile vor creşte cu 20 la sută, iar de la 1 iulie 2021 – cu încă 8 la sută. Deci, în decursul anului 2021 salariile pedagogilor în comparaţie cu cele din august 2020 vor creşte cu circa 30 la sută”, a explicat ministrul interimar, citat de Interfax-Ucraina.

***

Datele de statistică atestă că cetăţenii ucraineni consumă mai mult băuturi alcoolice. După cum transmite UNN, în primul semestru al anului curent, în comparaţie cu perioada respectivă a anului trecut, consumul de băuturi alcoolice a crescut cu 4,7 la sută. O creştere evidentă a fost înregistrată în regiunea Dnipropetrovsk – cu 24,1 la sută. În regiunea Cernăuţi, dimpotrivă, consumul de alcool s-a redus cu 24,2 la sută.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий