Modificarea articolului 7 din legea Educației și asigurarea drepturilor minorităților naționale, în atenția parlamentarilor de la Kiev

rada

Săptămâna curentă Rada Supremă a Ucrainei va examina două proiecte de lege care propun extinderea utilizării limbilor minorităților naționale în sistemul de învățământ. Programul sesiunilor parlamentare este publicat pe site-ul oficial al Parlamentului ucrainean. Proiectele de lege  nr. 3077 și nr. 3077-1   urmează să fie incluse pe odinea zi a sesiunii de miercuri.

Proiectul de lege nr. 3077 a fost înaintat de Nestor Șufrici și Vasyl Nymcenko din cadrul fracțiunii parlamentare „Platforma de Opoziție – Pentru Viață”. În acest document deputații propun modificarea articolului 7 din legea Educației. În special, alineatul   (1) al art. 7 din lege prevede că limba procesului de învățământ din instituțiile de învățământ este limba de stat.  Cei doi parlamentari propun completarea alineatului (1) cu propoziția: „La fel și în limba regională sau minoritară, dacă instituțiile de învățământ sunt situate în teritorii în care limba regională sau minoritară este răspândită, și prin decizia consiliului local se iau măsuri de utilizare a limbilor regionale sau minoritare”.

În nota explicativă deputații au reamintit că unele dintre prevederile actualei legi privind Învățământul sunt discriminatorii și contravin Constituției Ucrainei. De asemenea, se menționează că legea respectivă a fost criticată de Ungaria și România.

„Adoptarea proiectului de lege va asigura protecția drepturilor lingvistice ale minorităților naționale, va permite ameliorarea tensiunilor  din societate provocate de adoptarea legii”, se arată în nota explicativă a documentului.

Coautorii  unui alt proiect  de lege alternativ cu nr. 3077-1 sunt  Maksym Bujanskyi (Slujitorul Poporului) și Oleg Voloșyn (Platforma de Opoziție – Pentru Viață). De asemenea, acest document propune modificarea art. 7 din legea Învățământului. În special, la alineatul (1) al art. 7 din lege se propune să se  menționeze că statul garantează  fiecărui cetățean al Ucrainei dreptul la educație în limba de stat, precum și de a studia (atât în ​​școlile generale, cât și în universități) în limbile popoarelor indigene sau ale minorităților naționale.

În nota explicativă a documentului se spune că  pein adoptarea acestei legi  Ucraina va putea îndeplini recomandările Comisiei de la Veneția și va putea asigura drepturile tuturor minorităților naționale din Ucraina.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий