Cernăuţi: simfonie arhitectonică

3 10 2020 LC site PRIMARIA 4

Primăria – centrul urbei

Centrul oraşului este considerat edificiul Primăriei, construit în stilul clasicismului târziu şi dat în exploatare în 1848. Lucrările de construcţie au durat patru ani. Potrivit vechii tradiţii europene, clădirea prezintă un pătrat, cu curte interioară, unde se află o fântână, şi un turn cu o înălţime de 50 metri, dreptunghiular şi cu ceasornic. Pe frontispiciul clădirii este scoasă în relief stema oraşului.

Turnul cu două nivele a fost construit din material foarte durabil. În vârful lui se află o săgeată cu o sferă aurită. La început, turnul Primăriei servea şi ca turn se supraveghere şi semnalare de urgenţă a izbucnirii incendiilor. Totodată, trompetistul anunţa ora exactă. Mai târziu pe turnul Primăriei a fost instalat ceasornicul principal al oraşului Cernăuţi. În anul 2004 această veche tradiţie a fost parţial reînnoită. Exact la ora 12, de pe balconul turnului Primăriei, trompetistul interpretează primele acorduri ale neuitatului cântec „Maricika” al lui Stepan Sabadaş.

Primăria cernăuţeană are două ceasornice. Al doilea ceasornic este montat este cadoul oferit oraşului de către fostul primar al acestuia, Anton Kohanovski (1817-1906). Ceasornicul, care iluminează pe timp de noapte, a fost adus de la Praga.

Inaugurarea edificiului Primăriei a avut loc la 20 martie 1848, dar fără festivităţi, deoarece în capitala imperiului, la Viena, a izbucnit revoluţia.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий