Cum Mercur a cedat locul lui Hipocrate
În anul 1850, prin decretul împăratului Austro-Ungariei, la Cernăuţi a fost creată Camera de Industrie şi Comerţ a Bucovinei. Abia peste jumătate de secol a apărut necesitatea ca această instituţie să dispună de un local aparte. În 1906 a fost anunţat un concurs pentru cel mai bun proiect al edificiului. L-a câştigat tânărul arhitect bucovinean, Friedrich Gottesman, căruia i s-a încredinţat conducerea lucrărilor de construcţie. Se prevedea ca ele să fie încheiate până la sărbătorirea a 60 de ani ai domniei lui Franz Joseph I.
Construcţia a început în anul 1907. Sediul Camerei de Industrie şi Comerţ are patru etaje, cu ieşiri în curte, iar treptele şi acoperişul sunt construite din materiale rezistente la incendiu. Deasupra rezalitului este ridicat un atic, împodobit cu figuri, cu stema şi patronii Camerei de Industrie şi Comerţ. Figurile a doi tineri, plasaţi în ambele părţi ale compoziţiei, ţin stema statului şi oraşului. Aceste figuri sculpturale au fost executate de meşteri din Viena, după schiţele docentului Academiei de Arte vieneze, Haller. El este autorul sculpturii lui Mercur, zeul roman al comerţului, cu coroana de dafini, plasată pe pilastrul clădirii. Deasupra ferestrelor au fost create mozaicuri din sticlă, formând emblemele corporaţiunilor industriale şi meşteşugăreşti, care funcţionau în acea perioadă.
Uşa de la intrare e din lemn de stejar, împodobită cu ornamente din bronz. Podeaua vestibulului e din plăci de marmură, pe sticla geamurilor sunt zugrăvite zece cele mai importate edificii din Cernăuţi. Pe peretele frontal se afla tabloul pictorului Alfred Offner „Alegoriile comerţului”. În 1968 el a fost înlocuit cu o copie a creaţiei lui O.Laktionov „După operaţie”. Aceasta atestă faptul că în perioada sovietică şi până în zilele noastre în sediul fostei Camere de Industrie şi Comerţ a Bucovinei se află administraţia Universităţii de Medicină din Cernăuţi.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com