Creştinii ortodocşi din Ucraina, inclusiv o bună parte din români, marchează astăzi, 27 octombrie, pe stil vechi praznicul Cuvioasei Paraschiva. Este zi de hram şi în unele localităţi româneşti din regiunea Cernăuţi. În centrul regional se află Catedrala cu hramul Sfânta Paraschiva, ea fiind construită în secolul al XIX-lea. La 5 (17) februarie 1862 edificiul a fost sfinţit de către episcopul Eugenie Hacman. Se afirmă că în faţa altarului din această catedrală s-au rugat vestiţii bucovineni Iuri Felkovyci şi Isidor Vorobchevici.
Tot în secolul al XIX-lea a fost ridicată și Biserica cu hramul Cuvioasa Paraschiva din staul Mălinești, raionul Noua Suliță. Bătrânii satului, care mai țin minte povestea din trecut, afirmă că localnicii au cărat piatră pentru locașul sfânt din carierele din lângă Hotin. Iar prin anii 80 ai secolului trecut, când biserica a fost reparată, iconostasul a fost reînnoit de pictori din sat. În istoria Bisericii Cuvioasa Paraschiva din Mălinești a scris o pagină luminoasă parohul Porfir Baltag, tatăl vestitului poet român Cezar Baltag, care, de altfel, s-a născut la Mălinești. Părintele Porfir a organizat un cor bisericesc în perioada interbelică. Fotografii îngălbinite de vreme cu membrii corului împreună cu duhovnicul Porfir Baltag se mai păstrează și astăzi la unii gospodari ai satului.
Cuvioasa Paraschiva este sfânta patroană a Moldovei, lucru știut de românii din regiunea Cernăuți. Deși ei nu au posibilitate să se închine sfintelor moaște ale Cuvioasei, care sunt depuse la Catedrala din Iași, dar o venerează și se roagă din tot sufletul în fața icoanei ei. Copământeanul nostru, Mircea Moldovan, originar din Berestea, sat vecin cu Mălineștiul, care trăiește și activează la Soroca, Republica Moldova, a construit acolo, pe mijloacele proprii, o biserică cu hramul Cuvioasa Paraschiva. Trecând prin Cernăuți, el caută să viziteze neapărat și Catedrala Cuvioasa Paraschiva.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com