În Ucraina, pentru prima dată în decursul perioadei de pandemie, numărul noilor îmbolnăviri de coronavirus într-o zi a depăşit nivelul de 10 mii. La 6 noiembrie au fost înregistrate 10.746 de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Situaţia epidemiologică este foarte complicată în regiunea Harkiv, unde s-au îmbolnăvit 1.008 persoane, în oraşul Kiev – 854 persoane, în regiunile Jitomir – 602 persoane, Hmelniţki – 579 persoane şi Lviv – 557 persoane. În cea mai mică regiune din Ucraina – Cernăuţi – de asemenea, a fost înregistrat un antirecord – 480 de îmbolnăviri de COVID-19. Potrivit şefului ARS Cernăuţi, Serghii Osaciuk, în ultimele 24 de ore în ţinutul nostru s-au tratat 121 de pacienţi. În total de la începutul pandemiei au învins această boală periculoasă 11.159 de persoane, au decedat 494 de persoane.
***
Savanţii au descoperit că în aeroportul din Helsinki câinii identifică mai repede pacienţii cu coronavirus decât rezultatele testărilor, scrie Daily Mail, citat de Ukrinform. Când în aeroport au început să fie folosiţi în acest scop câinii, aceşti prieteni patrupezi ai omului opreau persoane fără simptome ale îmbolnăvirilor de coronavirus. Simptomele apăreau la ei peste câteva zile. Savanţii explică aceasta prin faptul că nu în zadar câinii sunt folosiţi în experimentele ştiinţifice. Ei sunt capabili să sesizeze cele mai mici schimbări al mirosului oamenilor, ceea ce atestă despre anumite boli.
***
Potrivit informaţiei Băncii Naţionale a Ucrainei, în decursul a nouă luni ale anului muncitorii emigranţi ucraineni au transferat în patrie 8,48 miliarde dolari, cu 2,5 la sută mai puţin decât în perioada analogică a anului trecut. E o cifră ceva mai mică, dar, totuşi, nu cu 2-3 miliarde dolari mai puţin, după cum se pronostica. Iar în lunile august-septembrie transferele de bani în ţară au fost chiar mai mari decât în aceste luni ale anului trecut. Cetăţenii ucraineni ştiu să se acomodeze la orice condiţii, şi chiar pe timpul crizei cauzate de pandemia de coronavirus.
***
În ajun, la Mămăliga a fost deschis noul edificiu al Ambulatoriului de medicină de familie. A fost un eveniment important pentru Comunitatea Teritorial Unită Mămăliga, la el participând chiar şeful ARS Cernăuţi, Serghii Osaciuk, şi şeful ARS Noua Suliţă, Oleg Melniciuc. În noul local se află şi Secţia de medicină de urgenţă şi a catastrofelor. Ambulatoriul a fost echipat cu utilaj medical performant. După cum a declarat primarul CTU Mămăliga, Arcadie Şova, aici va funcţiona un laborator, staţionarul de zi, cabinetele de fizioterapie şi de manipulare. Edificiul a fost construit potrivit programului de dezvoltare a medicinii de familie în localităţile rurale. În acest scop s-au cheltuit circa 8 milioane grivne, 10 la sută fiind asigurate din bugetul Comunităţii.
***
La finele lunii octombrie, la Centrul regional de creaţie a elevilor în domeniile ecologiei şi ştiinţelor naturii a fost făcut bilanţul activităţii tinerilor zoologi, agricultori, pomicultori, floricultori. Întrunirea s-a desfăşurat în format online, la ea participând circa 30 de elevi şi pedagogi din regiune şi din oraşul Cernăuţi. La secţiunea „Agricultură” primul loc la ocupat eleva clasei a 11-a de la Gimnaziul din Boian, Jana-Elena Gorda. Eleva învingătoare a efectuat cercetări sub conducerea profesorului de chimie şi biologie de la Gimnaziul din Boian, O. Moldovan.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com