Wolfgang Ischinger: Recuperarea teritoriilor ocupate din Donbas prin utilizarea forței militare ar putea duce la o catastrofă

wolfgan

Președintele Conferinței de Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, avertizează Kievul că o posibilă încercare de a recupera teritoriile ocupate temporar din Donbas prin utilizarea forței militare în următorii  doi ani ar putea duce la o catastrofă. Despre aceasta Wolfgang Ischinger a declarat în cadrul unui interviu acordat Evropeiska Pravda (Adevărul European), notează Libertatea Cuvântului.

Ischinger consideră că autoritățile ucrainene nu ar trebui să se gândească la scenariul din Nagorno-Karabah, când Azerbaidjanul a redobândit practic controlul asupra teritoriilor pierdute.

„Diferența este enormă! Este vorba de un conflict dintre  două state mici din Caucaz. Niciunul dintre ele nu are o importanță strategică pentru Rusia, Statele Unite sau orice altă putere mondială”,  spune Wolfgang Ischinger.

„În schimb,  o confruntare militară dintre Ucraina și Rusia, dacă începe acum sau peste un an sau doi, poate duce doar la o catastrofă. De aceea spun: nici măcar să nu vă gândiți la calea militară. Consecințele pentru Ucraina vor fi teribile. Veți  suferi serios. Poate că și Rusia va avea de suferit. Dar pentru voi (Ucraina n.r.) cu siguranță consecințele nu vor fi bune”, menționează diplomatul european.

După opinia lui, Ucraina ar trebui să se concentreze pe diplomația pe termen lung.

„Ucraina va recupera Donbasul. Chiar și în timpul vieții mele. Sunt sigur că vom vedea Ucraina reunindu-se. Dar nu pe cale militară, ci economică», a spus Ischinger.

„Dacă guvernul Dvs. poate dezrădăcina cu succes corupția pe scară largă, dacă creați o situație în care ucrainenii vor trăi prosper, atunci cei care locuiesc în Donețk și Lugansk vor înțelege că continuarea existenței lor în acele formațiuni ciudate este o decizie proastă”, menționează Wolfgang Ischinger.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий