Ministerul Ocrotirii Sănătăţii al Ucrainei a aprobat numărul de persoane, care în anul ce vine urmează să fie vaccinate împotriva coronavirusului. Numărul este impunător – 20 milioane 851 mii persoane. Despre aceasta a declarat în cadrul Conferinţei „Rezultatele primului an de aplicare a Strategiei de profilaxie imunitară” medicul sanitar şef, Viktor Leaşko, scrie „Dzerkalo tyjnea”. De asemenea, au fost aprobate şi grupele prioritare, care vor fi vaccinate în primul rând: medicii, militarii, în deosebi cei din zona Operaţiunii Forţelor Unite, lucrătorii sferei sociale, persoanele care se află şi lucrează la internate şi la azilurile pentru bătrâni, oameni în vârstă de peste 60 de ani cu boli somatice, care pot duce la rezultate letale. Din ultima grupă, bunăoară, fac parte circa 7 milioane de oameni. În cadrul mecanismului global COVAX, Ucraina va primi gratis 8 milioane doze de vaccin. Aceasta înseamnă vaccinarea fără plată a 4 milioane de oameni.
Rezultatele prealabile ale cercetării acestui vaccin atestă că eficienţa lui de prevenire a evoluării bolii de coronavirus este de 95 la sută.
***
De la începutul perioadei de pandemie de coronavirus de la instituţiile sanitare din Ucraina s-au concediat 34 mii de medici, a comunicat ministrul Ocrotirii Sănătăţii, Maksym Stepanov. Acestea sunt doar cifre prealabile, a subliniat ministrul, accentuând că trebuie analizate cauzele care i-au determinat pe medici să-şi părăsească locurile de muncă. Totodată, Maksym Stepanov a declarat că în Ucraina medicii nu sunt apreciaţi aşa cum se cuvine, cu alte cuvinte salariile lor sunt mai mici decât ar trebui să fie. Ministrul presupune că în 2021 salariul medicilor trebuie să fie nu mai mic de 22-25 mii grivne, pentru a evita plecarea lor peste hotare.
***
Regiunea Carpatică, din cauza tăierii pădurilor şi schimbării clinei, s-a pomenit în faţa unui pericol real. Despre aceasta a declarat adjunctul Secretarului general ONU, directorul în exerciţiu al Programului ONU pentru mediul ambiant, Inger Andresen, transmite UNN. Potrivit ei, pădurile seculare din Carpaţi şi diversitatea biologică unică dispar cu o viteză alarmantă în rezultatul tăierii copacilor şi transportării lemnului peste hotare. Din această cauză în ultimii ani, în Ucraina au avut loc inundaţii cu un impact enorm.
UNN precizează că Preşedintele Volodymyr Zelenski a semnat o lege prin care se interzice tăierea masivă a pădurilor de brad şi fag din munţii Carpaţi.
***
În raionul Noua Suliţă au fost comemorate jertfele Foametei din Ucraina. Şeful ARS Noua Suliţă, Oleg Melniciuc, reprezentanţii organelor executive locale au depus spice de grâu şi au aprins lumânări lângă Crucea din parcul orăşenesc. Protoiereii celor două biserici din centrul raional – Petru Gorbul şi Eugen Bejenar au oficiat un parastas întru pomenirea celor care şi-au pierdut viaţa în anii de foamete.
Acţiuni de comemorare a jertfelor Foametei din Ucraina şi din ţinutul nostru au avut loc la şcolile din raion. La Complexul Instructiv-Educativ Berestea elevii s-au referit la amintirile uneia dintre cele mai bătrâne femei din sat, Zina Steţ, care a fost martoră oculară a acestor mari suferinţe prin care au trecut sătenii în anii de foamete 1946-1947.
La 28 noiembrie, la ora 16.00 se va desfăşura acţiunea panucraineană „Aprinde lumânarea” întru pomenirea milioanelor de oamenii care au murit de foamea groaznică, organizată de autorităţile sovietice.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com