Istoricul zilei: 5 decembrie
La 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, în care limba română este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituţiei, care foloseşte denumirea de „limba moldovenească”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de „limba română” în actele oficiale şi în administraţia de stat.
Atunci, la 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a examinat doua sesizări privind interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, care se referă la limba oficială a ţării. Una dintre sesizări a fost depusă de către deputatul liberal-reformator Ana Guţu, iar cealaltă este semnată de liberalii lui Mihai Ghimpu. Ana Guţu a apelat la Înalta Curte pentru interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, solicitând verificarea posibilităţii de echivalare a sintagmei „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” cu expresia „limba română”. Ea şi-a argumentat poziţia prin caracterul ştiinţific nul al articolului respectiv din Constituţie.
Imediat după sentinţa Curţii, Ana Guţu a declarat: „Mă bucur foarte mult prin ceea ce a decis Curtea Constituțională. Începând de astăzi, putem să dăm curs utilizării corecte a denumirii limbii oficiale din Republica Moldova, nu doar în școli și instituțiile de cercetare, așa cum a fost până acum, ci și în toate instituțiile statului. Mă refer la documentele din Parlament, Guvern, dar și din celelalte instituții ale Republicii Moldova. Acest adevăr științific trebuie să fie specificat și în documentele organismelor internaționale, unde vom solicita să nu mai fie utilizată sintagma „limbă moldovenească” ca limbă oficială vorbită în Republica Moldova. Considerăm că s-a făcut dreptate limbii române”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com