Președintele Republicii Moldova Maia Sandu speră la consolidarea relațiilor cu Ucraina și România. Declarația a fost făcută vineri, în timpul unei întâlniri online cu corpul diplomatic al R. Moldova, notează Libertatea Cuvântului cu referire la site-ul Președinției R. Moldova.
„Și aici, mă bucur să anunț că am reușit în doar câteva săptămâni să deblocăm relațiile cu vecinii noștri și partenerii noștri strategici, România și Ucraina. După o perioadă în care relațiile la cel mai înalt nivel au fost înghețate, din cauza politicii ostile a guvernanților de la Chișinău atât față de România, cât și față de Ucraina, am reușit să relansăm procesul de dialog politic cu aceste două țări prietene. Cu România am convenit să edificăm mai multe conexiuni, poduri și proiecte comune care ajută la consolidarea Republicii Moldova ca stat, dar și ne-ar permite să ne ancorăm în Uniunea Europeană. În Ucraina am avut o vizită foarte bună săptămâna aceasta și le mulțumesc colegilor care au contribuit la acest lucru.
Acum vom avea foarte mult de lucru ca acest dialog politic să dea cât mai multe rezultate concrete. Consider că o mare parte a eforturilor noastre diplomatice trebuie să se concentreze anume pe construirea acestui „cerc de încredere” – România – Republica Moldova – Ucraina. Cred că acest parteneriat transfrontalier, regional, poate aduce beneficii serioase țărilor și cetățenilor noștri. Relațiile de bună vecinătate vor genera un impact pozitiv și în relațiile cu ceilalți parteneri externi ai Republicii Moldova. Trebuie să depunem eforturi maxime, să generăm noi idei, să identificăm puncte de creștere și de interes reciproc avantajos”, a menționat Maia Sandu.
În același timp Maia Sandu își dorește să construiască relații bune cu Rusia, bazate pe respect și beneficii reciproce.
„În privința Rusiei, știți că avem o relație complexă. O relație în care avem multe domenii în care cooperăm, avem foarte mulți concetățeni care trăiesc în Rusia, avem legături comerciale tradiționale, dar și unele domenii în care avem și diferențe de opinii și interese. Dar aici vreau să reamintesc că ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă. O astfel de relație evident presupune și respectul pentru neutralitatea noastră, inclusiv prin depășirea situației în care ne aflăm atât în procesul de reglementare transnistreană, cât și a celei legate de prezența trupelor ruse pe teritoriul țării noastre. Dar obținerea acestor obiective se poate face prin dialog și relații de parteneriat. Eu personal voi depune toate eforturile ca să avem o relație bună cu Federația Rusă. Evident, acest lucru depinde nu numai de Moldova, dar și de partenerii noștri. Obiectivul nostru este să construim o relație reciproc respectuoasă și reciproc avantajoasă cu Federația Rusă”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reiterat importanța resetării relațiilor cu Uniunea Europeană și aprofundarea cooperării cu Statele Unite, China, Turcia și Israel.
De menționat că după vizita la Kiev din 12 ianuarie , Maia Sandu merge luni, 18 ianuarie, la Bruxelles. Potrivit instituției prezidențiale, scopul principal al vizitei este de a restabili relațiile moldo-europene și nu doar.
Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com