Anul 1734. S-a stins din viaţă Danilo (Dănilă) Apostol, hatmanul Ucrainei din partea stângă a Niprului. El s-a născut în 1654, în Veliki Sorocinţi, şi este un descendent din vestita familie de boieri moldoveni Apostol. Tatăl său, Pavel Apostol, a venit din Moldova în Oastea căzăcească în perioada răscoalei sub conducerea lui Bogdan Hmelniţki. În anul 1653 s-a căsătorit cu Maria Lesniţka, fiica colonelului de Mirgorod, Grigori Lesniţki. Fiul lor Danilo s-a născut peste o lună de la evenimentul trecerii Oastei zaporojene în subordonarea ţarului Rusiei. Mai târziu Pavel Apostol a devenit colonel de Mirgorod. Fiul său Danilo a fost hatman timp de şase ani şi a rămas în memoria poporului prin faptele sale bune. Îşi doarme somnul de veci în biserica din Veliki Sorocinţi, regiunea Poltava, ctitorită de el.
Anul 1821. A fost redactat documentul cu caracter constituţional „Cererile norodului românesc”, elaborat de Tudor Vladimirescu. În cele peste 30 de puncte ale acestui act se evidenția scopul Revoluției de la 1821: să fie pus capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, să fie realizate unele reforme. Se insista asupra înființării unui stat obștesc, domn pământean, ales de cler și boieri.
Anul 1871. S-a născut la Botoşani Nicolae Iorga – istoric, documentarist, scriitor, dramaturg, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român de talie mondială. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.
Nicolae Iorga, dotat cu o memorie extraordinară, cunoștea istoria universală și în special pe cea română în cele mai mici detalii. Nu este cu putință să-ți alegi un domeniu din istoria românilor fără să constați că Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo și a tratat tema în mod fundamental. În timpul regimului comunist, opera sa istorică a fost în mod conștient ignorată, istoria României fiind contrafăcută în concordanță cu vederile regimului de către persoane aservite acestuia. Nicolae Iorga a fost autor al unui număr uriaș de publicații și cel mai mare poligraf al românilor: circa 1250 de volume și 25 000 de articole.
Ca om politic, a fost cofondator al Partidului Naționalist-Democrat, în anii 1931-1932 Prim-ministru și Ministru al Educației Naționale. Membru al parlamentului în mai multe legislaturi, Nicolae Iorga era un reputat orator, temut de adversarii săi politici. A fost asasinat la 27 noiembrie 1940.
Anul 1940. În satul Trifăneşti, judeţul Soroca (astăzi raionul Floreşti) s-a născut Mircea Snegur, primul Preşedinte al Republicii Moldova. El a îndeplinit această funcţie în perioada 1990-1997, în primii ani de independenţă a Republicii Moldova.
La 17 ianuarie este marcată Ziua copiilor-inventatori.
Astăzi, în a treia duminică a lunii ianuarie, este sărbătorită, la iniţiativa ONU, Ziua mondială a religiei. Istoria acestei sărbători porneşte din anul 1950 şi scopul ei este de a demonstra că religia trebuie să-i unească pe oameni, dar nu să semene duşmănie între ei.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com