Tiraspolul califică drept „nejustificată” interdicția privind accesul pe teritoriul Ucrainei al autoturismelor cu numere de înmatriculare transnistrene, care va intra în vigoare din 1 septembrie. Un comunicat de presă în acest sens a fost publicat pe 23 februarie de responsabilii de relații externe din stânga Nistrului, scrie NewsMaker, preluat de Libertatea Cuvântului (www.lyberti.com).
„În condițiile absenței unei alternative viabile, care să permită oricărui cetățean al Transnistriei să participe la circulația internațională, adoptarea unor astfel de măsuri restrictive nu este întemeiată, contravine principiilor procesului de negocieri și afectează drepturile și libertățile transnistrenilor”, se arată în declarația autorităților din stânga Nistrului, care au subliniat faptul că decizia îi va afecta și cei circa 100 000 de cetățeni ucraineni din Transnistria.
Amintim că, pe 22 februarie, premierul interimar al Moldovei, ministru interimar de Externe Aurel Ciocoi și ambasadorul Ucrainei în Moldova, Mark Șevcenko, au confirmat înțelegerea, potrivit căreia, din 1 septembrie 2021, va fi interzis accesul în țara vecină a autoturismelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Vor putea traversa frontiera doar mașinile cu plăcuțe neutre, cu abțibildul „MD”, pe lângă autovehiculele înregistrate conform legislației Republicii Moldova.
***
Inițiativa privind interzicerea accesului în Ucraina a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene urma să intre în vigoare din 15 februarie 2021, însă a fost amânată pe un termen nedeterminat. O altă tentativă de acest fel a avut loc la începutul lui 2020. Potrivit Biroului de Reintegrare, acțiunea era necesară pentru a motiva șoferii să obțină plăcuțe de înregistrare cu numere neutre.
Drept reacție, Tiraspolul a decis să interzică în regiune accesul mașinilor cu plăcuțe moldovenești. Ulterior, Chișinăul a suspendat interdicția.
Mai târziu, Tiraspolul a declarat că proprietarii de mașini din Transnistria au început să renunțe la plăcile de înmatriculare cu numere neutre și să le înlocuiască cu cele locale, din cauza faptului că autoritățile de la Chișinău nu le permit să iasă din țară fără permise moldovenești.
De cealaltă parte, Chișinăul susține că „Tiraspolul speculează cu probleme inexistente”, iar de vină ar fi chiar șoferii. În același timp, Biroul de Reintegrare a confirmat că, potrivit Convenției de la Viena, pentru traversarea frontierei de stat, șoferii trebuie să dețină permise naționale sau internaționale, recunoscute de statele-membre ale ONU. În același timp, pentru locuitorii din stânga Nistrului sunt prevăzute proceduri simplificate de preschimbare a permiselor auto.
Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com