Ucraina va organiza un summit internaţional dedicat peninsulei Crimeea

a36f565f7a18fe7a238d15c3f206c8a4_1589974452_extra_large-r0-cover-medium

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi a anunţat vineri organizarea unui summit internaţional menit obţinerii de sprijin în vederea recuperării Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în februarie-martie 2014.

Summitul internaţional „Platforma Crimeea” urmează să fie organizat la 23 august. „Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu şapte ani în urmă ne-au scos inima”, a spus Zelenskyi într-o intervenţie pe canalul său de Telegram, vineri, când Ucraina comemorează Ziua rezistenţei Crimeei împotriva ocupaţiei ruse.

„Platforma Crimeea” ar urma să fie un forum de dialog la care să participe lideri din întreaga lume, dar şi parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile. Invitaţii în acest sens au fost lansate deja, transmite agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Niciodată nu vom uita cine a făcut-o şi nici cine a permis-o. Unii au spus că ne-au scos inima în mod legal (…) Iar acum, strângând-o în mâini, se întreabă cu toată sinceritatea de ce Ucraina este necăjită, de ce nu are relaţii bune, de ce există atâta ură, de ce nu poate uita şi ierta”, a specificat Zelenskyi în mesajul său.

Șeful statului ucrainean a dispus totodată Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare să elaboreze un proiect pentru ieşirea Crimeei de sub ocupaţia rusească, pentru reintegrarea acesteia în Ucraina şi promovarea limbii şi culturii minorităţii tătare în peninsula de la Marea Neagră. Autorităţile instalate de ruşi în Crimeea au catalogat iniţiativa lui Zelenskyi drept „un nonsens”.

Vineri, preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că Washingtonul nu va accepta niciodată anexarea Crimeei de către Rusia. „SUA nu acceptă şi nu vor accepta niciodată anexarea de către Rusia a peninsulei şi vor fi alături de Ucraina împotriva acţiunilor agresive ale Rusiei”, a afirmat Biden. „SUA continuă să fie alături de Ucraina şi de aliaţii şi partenerii săi astăzi, aşa cum au fost de la începutul acestui conflict. Cu prilejul acestei aniversări sumbre, reafirmăm un adevăr simplu: Crimeea este Ucraina”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий