Istoricul zilei: 9 martie

9 03 2021 LC IST 8

Anul 1371. S-a înfiinţat o temelie catolică la Siret, capitala Moldovei. Primul titular al acestei episcopii este călugărul franciscan Andrei Wasilo din Cracovia. În perioada 1371-1434 la Siret a funcţionat o episcopie catolică, cu o mănăstire dominicană aferentă. După unele opinii, clădirile mănăstirii au fost incendiate de populația românească ortodoxă, răzvrătită împotriva catolicismului în anul 1451, sau după alte opinii biserica a fost dărâmată la începutul secolului al XVI-lea din porunca domnitorului Bogdan al III-lea al Moldovei (1504-1517), prigonitorul catolicilor din Moldova. Conform tradiției orale, între anii 1377 și 1380, domnița Margareta Mușat, mama voievodului Petru I Mușat, ar fi ctitorit în Siret o biserică romano-catolică cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ea se convertise la catolicism și ar fi ctitorit biserica, pentru a-i servi drept loc de veci. Nu există însă documente sau mențiuni epigrafice care să ateste perioada construirii acestui locaş de cult.

9 03 2021 LC IST 5

Anul 1814. S-a născut poetul naţional ucrainean Taras Şevcenko. Taras Șevcenko (1814-1861) a fost un pictor și poet romantic, considerat poetul național al Ucrainei. Opera sa literară este apreciată ca fiind fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne. A scris și în limba rusă și a creat opere valoroase ca pictor și ilustrator. Cartea de căpătâi a lui Taras Şevcenko – „Cobzarul” este pentru ucraineni în fel de Biblie. Ea era înfăşurată în ştergar brodat şi păstrată la icoane ca ceva sfânt. Taras Şevcenko este un apostol viu al adevărului. După cum remarcă poetul ucrainean Bogdan Lepkii, „Fără El… cine ştie ce s-ar fi întâmplat cu noi!”.

Şevcenkiana românească are o istorie de 127 de ani.

9 03 2021 LC IST 7

Anul 1859. S-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în Primul Război Mondial şi erou al luptelor de la Mărăşeşti din iulie 1917.  A fost decorat cu ordinul „Mihai Viteazu”.  Alexandru Averescu a văzut lumina zilei la 9 martie 1859, în satul Babele, astăzi în regiunea Odesa a Ucrainei.  A fost, de asemenea, prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918). Alexandru Averescu a fost autorul a 12 opere în domeniul militar (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului) şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A decedat la  3 octombrie 1938, la București.

9 03 2021 LC IST 6

Anul 1934. S-a născut  Iuri Gagarin, primul om care a ieşit în spaţiul extraterestru, făcând un înconjur complet al Pământului. Primul cosmonaut sovietic, Erou al Uniunii Sovietice, Iuri Gagarin s-a născut la Kluşino, azi Gagarin, lângă Smolensk. În 1955  s-a înrolat în aviaţia sovietica, iar patru ani mai târziu a început antrenamentele pentru a deveni cosmonaut. La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin, la bordul rachetei Vostok 1, a devenit celebru după ocolul său în jurul Pământului, în spaţiul extraterestru. În timpul zborului, pilotul de teste şi tehnicianul în vârstă de 27 de ani, a orbitat în 89 de minute în jurul Pământului. Racheta Vostok 1 a zburat la o altitudine maximă de 187 de mile şi a fost condusă integral de un sistem de control automat. Iuri Gagarin a devenit erou naţional. Cosmonautul rus s-a stins din viaţă la 27 martie 1968, la Novosolovo, într-un accident de avion.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий