19 martie – Ziua Mondială a Somnului. Importanța somnului, pericolul insomniilor și curiozități despre somn

World-Sleep-Day-2017-Sleeping-Family-Picture-696x297

Ziua Mondială a Somnului este marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni a lunii martie. Ziua a devenit un eveniment mondial începând din anul 2008 și, în fiecare an, se celebrează în preajma echinocțiului de primăvară.

Ziua Mondială a Somnului, World Sleep Day, este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinei Somnului, iar evenimentul propune conștientizarea tulburărilor de somn, dar și importanța unui somn sănătos. Ziua Mondială a Somnului este celebrată în 2021 pe data de 19 martie.

Un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului și să fie alert a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.

Tulburările de somn sunt o epidemie globală, care amenință aproximativ 45% din populația planetei și pun în pericol sănătatea și calitatea vieții. Manifestările din 2016 dedicate acestei zile, sub sloganul „un somn corect înseamnă sănătate și fericire“, au avut loc în nu mai puțin de 75 de țări.

Somnologia este un domeniu interdisciplinar, care implică specialiști din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii și altele. Conform unui studiu realizat, aproximativ 60% dintre studenți suferă de o calitate slabă a somnului, iar aproximativ 8% dintre ei îndeplinesc toate criteriile pentru tulburare de somn, respectiv insomnie. Astfel, problemele cu somnului reprezintă a doua cea mai comună afecțiune, după răceală și gripă. Un studiu realizat în Marea Britanie, care a analizat efectele somnului asupra pielii, a dovedit că oboseala se vede pe față. Mai exact, persoanele care au dormit numai șase ore pe noapte timp de cinci zile au suferit o creștere netă a ridurilor și imperfecțiunilor, în medie cu 45%. La unele femei, cele două ore de somn în minus au dus la sporirea cu 127% a numărului de coșuri și cu 68 % a petelor de roșeață.

Curiozități despre somn:

În medie, un om doarme 25 de ani într-o viață;

În medie, de-a lungul vieții, o persoană își petrece 6 ani visând;

Savanții susțin faptul că noi, oamenii, visăm locuri sau lucruri pe care le-am mai văzut, dar de care nu ne amintim;

12% dintre oameni visează numai în alb și negru;

Somnul este mai important decât alimentația.

În lipsa mâncării, corpul cedează în două săptămâni, în timp ce din cauza lipsei somnului, corpul poate ceda în 10 zile;

În timpul somnului, organismul eliberează hormoni care ajută creierul și celulele să se regenereze, iar corpul elimină toxinele acumulate peste zi;

Este imposibil să strănuți atunci când dormi;

Specialiștii susțin faptul că nu reținem mai mult de 10% din ceea ce visăm;

Lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate.Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий