La 19 martie este ziua de naştere a celebrei poete ucrainene contemporane, reprezentantei generaţiei „şaizeciştilor”, Lina Kostenko. Născută în regiunea Kiev, Lina Kostenko o scurtă perioadă de timp a fost studentă a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cernăuţi, iar în 2009 ei i s-a acordat titlul de Doctor honoris causa a acestei instituţii de învăţământ.
Lina Kostenko a semnat mai mult de 15 volume de poezii, a scris romanul „ Însemnările alienatului ucrainean”. După cum remarcă istoricul şi criticul literar notoriu, Ivan Dziuba, reprezentant al aceleiaşi generaţii a „şaizeciştilor”, acest roman al Linei Kostenko „este o cronică uimitoare a intelectualului în lumea absurdului – ucraineană şi planetară. Este de dorit şi foarte important ca acest roman să fie tradus şi în alte limbi, ceea ce ar însemna o posibilitate de a vedea Ucraina şi pe sine însăşi cu ochii unui ucrainean”. Pentru romanul istoric în versuri „Marusia Ciurai” Linei Kostenko i s-a decernat Premiul de stat „Taras Şevcenko”. În anul 2005 distinsa poetă a renunţat la titlul de „Erou al Ucrainei”, ceea ce este un caz nemaiîntâlnit. Prin aceasta ea a demonstrat că nu are nevoie de nici o „bijuterie politică”, pentru un poet adevărat cea mai de valoare este şi rămâne cuvântul artistic.
Creaţia Linei Kostenko este tradusă în România. Romanul în versuri „Marusia Ciurai” a fost tradus în română de către Emilia Codrea, iar unele versuri ale poetei ucrainene – de către regretatul Ştefan Tcaciuc, printre aceste traduceri fiind şi poezia Linei Kostenko despre înalta misiune a Poetului:
Poeţi n-au fost niciodată un milion.
Nemuritori puţini au mai rămas.
Un răzvrătit a fost François Villon,
Iar Goethe – împărat peste Parnas.
Şi printre ei au fost damnaţi destui,
Colerici ori sangvinici posedaţi
Şi diplomaţi neghiobi şi lorzi tehui,
Lunatici şi venetici netrataţi.
Gramaticilor declarau război
Şi fiecare se credea profet…
Cu toţii-n felul lor erau eroi, –
Jigodie n-a fost nici un poet!
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com