În 2020, peste 1 milion de bolnavi nu au avut acces la tratament din cauza pandemiei
De Ziua Mondială a Tuberculozei (TBC), pe 24 martie, se dorește sensibilizarea publicul cu privire la consecințele devastatoare ale TBC-ului asupra sănătății, societății și economiei și intensificarea eforturilor pentru stoparea epidemiei globale. Data marchează ziua din 1882 când doctorul Robert Koch a anunțat că a descoperit bacteria care provoacă TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.
În fiecare zi, aproape 4.000 de oameni își pierd viața din cauza TBC-ului și aproape 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de această boală care poate fi prevenită și vindecată. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 63 de milioane de vieți din anul 2000.
Tema Zilei Mondiale a TBC 2021 — „Timpul se scurge” , subliniind urgenţa cu care trebuie să se intensifice eforturile pentru a pune capăt tuberculozei, influenţată deosebit de critic în contextul pandemiei COVID-19.
Pandemia de COVID-19 a pus în pericol desfășurarea programelor de stopare a TBC-ului.
Se estimează că, în 2020, au fost tratate de tuberculoză mai puțin cu 1,4 milioane de persoane decât în 2019. Țările cu cele mai mari probleme au fost Indonezia, Africa de Sud, Filipine și India.
Efectele COVID-19 depășesc cu mult moartea și boala cauzate de virusul în sine. „Întreruperea serviciilor esențiale pentru persoanele cu TBC este doar un exemplu tragic al felurilor în care pandemia afectează în mod disproporționat unii dintre cei mai săraci oameni din lume, care aveau deja un risc mai mare de TBC ”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Este esențial să se construiască sisteme de sănătate astfel încât toată lumea să poată beneficia de serviciile de care are nevoie. Unele țări au luat deja măsuri pentru a atenua impactul COVID-19 asupra furnizării serviciilor, prin consolidarea controlului infecțiilor; extinderea utilizării tehnologiilor digitale pentru a oferi consiliere și asistență la distanță și furnizarea de servicii de prevenție și îngrijire la domiciliu.
Dar mulți oameni care suferă de TBC nu pot accesa serviciile de care au nevoie. OMS se teme că peste jumătate de milion de oameni au murit din cauza TB în 2020, pur și simplu pentru că nu au putut obține un diagnostic.
Aceasta nu este o problemă nouă: înainte de apariția COVID-19, decalajul dintre numărul estimat de persoane care dezvoltă TBC în fiecare an și numărul anual de persoane raportate oficial diagnosticate a fost de aproximativ 3 milioane. Pandemia a exacerbat foarte mult situația.
Noile direcții emise de OMS cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei au ca scop identificarea nevoile specifice comunităților, populațiile cu cel mai mare risc de TBC și locațiile cele mai afectate pentru a se asigura că oamenii pot accesa cele mai adecvate servicii de prevenire și îngrijire. Acest lucru poate fi realizat prin screening cu instrumente noi.
Acestea includ utilizarea testelor rapide de diagnostic molecular, utilizarea detecției asistate de computer pentru interpretarea radiografiei toracice și utilizarea unei game mai largi de screening pentru persoanele infectate cu HIV.
Libertatea Cuvântului (www.lyberti.com)