Anul 1622. La Kiev s-a stins din viaţă hatmanul Petro Konaşevyci-Sagaidacinyi, eminent activist politic şi cultural ucrainean. A făcut carte la Şcoala din Ostrog, iar în 1601 a venit la Secea Zaporojeană. A participat la luptele împotriva turcilor. Ultima sa luptă a fost sub zidurile Cetăţii Hotinului din 1621. Detaşamentul de cazaci în frunte cu Petro Konaşevyci-Sagaidacinyi, alături de armata polonă a oprit oastea otomană, care ameninţa ţările europene. Hatmanul a fost rănit şi aceasta a grăbit sfârşitul lui.
Anul 1849. Au avut loc primele tratative dintre conducătorii Revoluţiei românilor transilvăneni, în frunte cu Avram Iancu, şi reprezentanţii revoluţionarilor maghiari.
Anul 1893. La Cuhneşti, judeţul Bălţi, gubernia Basarabia, s-a născut Constantin Leancă, om politic român, preşedintele Zemstvei Bălți din 1917 şi deputat în Parlamentul României 1919-1939. Constantin Leancă (1893-1942) la începutul lui martie 1918 a fost unul dintre autorii scrisorii trimise Sfatului Ţării de la Chişinău, în care era revendicată Unirea Basarabiei cu România. În perioada interbelică a fost membru al Partidului Ţărănesc din Basarabia, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc.
Anul 1912. Vasul „Titanic” a plecat în primul și singurul sau voiaj din Southampton, Anglia, spre New York, SUA. „Titanic” a fost pe atunci cel mai mare pachebot din lume. La patru zile de la plecare, la ora 23.40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg şi s-a scufundat la ora 2.30 în dimineaţa următoare. În urma naufragiului şi-au pierdut viaţa 1.514 persoane din 2.228 în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. „Titanic” a fost proiectat de unii dintre cei mai experimentaţi ingineri, care au folosit cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare şoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranţă superioare, „Titanicul” s-a scufundat.
Anul 2010. Şi-a pierdut viaţa în tragedia aviatică de la Smolensk, Lech Kaczyński, președintele Poloniei între anii 2005 – 2010. Se îndrepta împreună cu soţia şi zeci de înalţi demnitari ai Statului polonez la Katyn, unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare a miilor de ofiţeri polonezi prizonieri, masacraţi de sovietici în timpul celui de-al doilea război mondial, la ordinul lui Stalin.
Anul 2019. Cercetătorii de la Event Horizon Telescope au obținut prima imagine a unei găuri negre. A fost fotografiată de o rețea de opt telescoape din întreaga lume. Aceasta are 40 de miliarde de kilometri – de trei milioane de ori mai mare decât Pământul – și a fost descrisă de oamenii de știință ca fiind „un monstru”. Gaura neagră se află la o distanţă de 500 milioane de miliarde de kilometri de Pământ.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com