Stoltenberg îi cere lui Putin să înceteze consolidarea militară din interiorul şi din jurul Ucrainei. Kuleba: „Avem nevoie de măsuri care să dezcurajeze Rusia”

646x404

Stoltenberg îi cere lui Putin să înceteze consolidarea militară din interiorul şi din jurul Ucrainei. Kuleba: „Avem nevoie de măsuri care să dezcurajeze Rusia”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a transmis marţi Rusiei să-şi retragă trupele comasate în ultimele zile la frontiera cu Ucraina şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, este cea care va decide dacă Ucraina va deveni într-o bună zi membră a organizaţiei.

„În ultimele săptămâni Rusia a deplasat mii de trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei, cea mai amplă comasare de trupe ruse de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba, aflat în vizită la NATO. „Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interiorul şi în jurul Ucrainei, să renunţe la provocări şi să reducă imediat” tensiunile, a insistat secretarul general al NATO. Stoltenberg a afirmat totodată că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, va decide dacă Ucraina va adera la NATO.

„Le revine celor 30 de aliaţi din NATO să decidă când este pregătită Ucraina pentru a deveni membră. Nimeni altcineva nu are vreun drept de a încerca să intervină sau să se amestece în acest proces. Rusia încearcă acum să restabilească un fel de sferă de influenţă unde ea încearcă să decidă ce pot face vecinii”, a spus şeful Alianţei Nord-Atlantice, citat de Reuters.

De cealaltă parte, Dmytro Kuleba a solicitat NATO şi Occidentului să acţioneze rapid pentru a preveni o escaladare a violenţelor între Ucraina şi Rusia.

„La nivel operaţional, avem nevoie de măsuri care vor descuraja Rusia şi care vor limita intenţiile sale agresive. Acest lucru ar putea fi… o nouă rundă de sancţiuni care ar putea creşte preţul agresiunii ruse”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene.

„Acesta ar putea fi un sprijin direct menit să consolideze capacităţile de apărare ale Ucrainei, întrucât ştim că Rusia nu precupeţeşte niciun efort pentru a împiedica ţări terţe să coopereze cu Ucraina în sectorul apărării. Rusia lucrează asiduu pentru a ne submina capacităţile de apărare”, a explicat el.

Acum o săptămână, preşedintele ucrainean Volodymyr  Zelenskyi a lansat un apel către NATO să accelereze aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică pentru a trimite „un adevărat semnal” Rusiei.

„NATO este singura cale spre a pune capăt războiului din Donbas (teritoriu din estul ţării unde armata ucraineană luptă împotriva separatiştilor proruşi, n. red.)”, a scris Zelenskyi într-un tweet adresat secretarului general Stoltenberg după o convorbire telefonică avută cu acesta.

„Planul de acţiune pentru aderare va fi un adevărat semnal pentru Rusia”, a adăugat el.

Câteva minute mai târziu de la publicarea mesajului lui Zelenskyi, Kremlinul a ameninţat că o aderare a Ucrainei la NATO va agrava conflictul între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene.

„Ne îndoim foarte mult că aceasta va ajuta Ucraina să îşi rezolve problemele interne. Din punctul nostru de vedere, aceasta va înrăutăţi şi mai mult situaţia”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. Ucraina afirmă că Rusia a mobilizat 85.000 de militari în apropiere de frontierele sale de est şi sud şi se teme că Moscova caută un pretext pentru a lansa o nouă agresiune militară.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий