Istoricul zilei: 22 aprilie

22 04 2021 LC IST 7

Anul 1907. La Chişinău a apărut în limba română cu caractere latine ziarul „Viaţa Basarabiei”. A fost o publicaţie editată pe cont propriu şi sub conducerea lui Alexis Nour şi  difuzată până la 25 mai 1907.  „Viaţa Basarabiei” apărea atât cu litere ruseşti, cat şi cu litere româneşti pentru marele public inteligent al Basarabiei şi tuturor ţărilor locuite de români”, motiv pentru care a dispărut după numai şase numere. Rusificarea pătrunsese adânc, până în măduva spiritului lui Alexe Nour, care consemna în ziarul „Viaţa Basarabiei”:   „Aici nici florile nu mai înfloresc şi nici păsările nu mai cântă, ne-am educat ruseşte şi am pierdut cheia de la inima ţăranului”.

22 04 2021 LC IST 6

Alexis Nour (1877-1939) a fost un boier moldovean născut în gubernia Basarabia care a activat ca publicist, activist şi eseist, remarcat mai ales pentru susţinerea Unirii României cu Basarabia şi pentru critica sa la adresa Imperiului Rus. După ce şi-a încheiat studiile la Kiev, Alexis Nour nu cunoştea limba română, dar a reuşit s-o iubească, s-o înveţe şi s-o propage pe parcursul vieţii.

Anul 1918.  La Iaşi regele Ferdinand a semnat  Decretul regal nr. 842  de promulgare a Unirii Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) cu România. Decretul a fost semnat de regele Ferdinand I al României şi contrasemnat de Alexandru Marghiloman, preşedintele Consiliului de Miniştri şi Dem. Dobrescu, ministru de justiţie. La 27 martie 1918, Sfatul Ţării votase unirea cu România. Pentru unirea cu România au votat favorabil 86 de deputaţi, 3 împotrivă, 36 s-au abţinut, iar 13 deputaţi au lipsit.

Anul 1986. La Chicago a murit  Mircea Eliade, romancier, eseist, filosof, istoric al religiilor.   Mircea Eliade, scriitor şi istoric al religiilor (1907-1986) este considerat unul dintre cei mai prolifici scriitori pe care i-a dat literatura română.

Mircea Eliade se stabileşte la Chicago în 1957 ca profesor de istorie comparată a religiilor la Universitatea „Loyola”. Reputația sa crește cu fiecare an și cu fiecare nouă lucrare apărută, devine membru în instituții ilustre, primește mai multe doctorate honoris causa. La 11 mai 1966 devine membru al Academiei Americane de arte și științe. Câțiva ani mai târziu vizitează Suedia şi Norvegia şi participă la Congresul de istorie a religiilor. În anul 1977 Mircea Eliade primește premiul Bordin al Academiei Franceze. Iar în anul 1985 devine Doctor Honoris Causa al Universităţii din Washington. În ultimii ani de viață, în ciuda serioaselor probleme de sănătate, Eliade a continuat să lucreze editând cele 18 volume ale Enciclopediei religiilor, adunând contribuții pentru ultimul volum de istoria credințelor și proiectând un compendiu al lucrărilor sale de istorie a religiilor care să apară sub forma unui mic dicționar.

Mircea Eliade a murit la vârsta de 79 de ani. A fost incinerat la Capela Rockfeller din Hyde Park.

22 04 2021 LC IST 5

La 22 aprilie este sărbătorită  Ziua Planetei Pământ , iniţiată de ONU. Pentru prima dată ea a fost marcată în anul 1970.  Este o sărbătoare a unirii popoarelor pentru protejarea mediului înconjurător.

22 04 2021 LC IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий