Cel de-al Doilea Război Mondial este considerat cel mai sângeros în istoria omenirii. Urgia adusă de el a bătut la uşa fiecărei familii din Ucraina. Dintr-un sat mic cum este Berestea, cu circa trei sute de case, ridicate pe costişa a două dealuri, care se aseamănă cu o carte deschisă, în anul 1944 au fost luaţi pe front circa o sută de bărbaţi. În mai puţin de un an au căzut în lupte 66 de beresteni, majoritatea lor în primele luni de mobilizare. Îşi dorm somnul de veci în cimitirele din ţările europene.
După legea creştinească şi în semn de profundă recunoştinţă, urmaşii lor le-au ridicat un monument în centrul satului. El a fost inaugurat la 9 mai 1995 cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la Marea Victorie şi reprezintă o femeie îndurerată, care şi-a pierdut feciorul sau soţul în focul luptelor înverşunate.
De la acel eveniment au trecut şaisprezece ani. Locuitorii satului îngrijesc de monument, aşa cum ar îngriji de mormintele rudelor, astfel cinstind memoria celor care şi-au pus vieţile pe altarul libertăţii şi păcii. În fiecare an, în preajma Paştelui şi a Zilei de 9 mai, berestenii fac ordine la monument. Asemenea lucrări publice au avut loc şi în ziua de 22 aprilie curent.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com