Cercetările referitoare la masacrele sângeroase de la Lunca şi Fântâna Albă continuă. Scriitorul Romulus Rusan afirmă: „Veneraţia faţă de victimele comunismului nu trebuie să ia doar forma lacrimii, a florilor depuse şi a liniştii necesare reculegerii, ci a unei cercetări active, din care să reiasă caracteristicile istorice ale fenomenului totalitar. Suferinţa noastră trebuie studiată şi cunoscută de noi înşine, dar şi de alţii, pentru că lacrimile se zvântă, florile se ofilesc, dar documentele rămân şi ele se transformă în istorie”.
În „Tabelul de locuitorii morţi şi identificaţi din revoluţia din 1 aprilie 1941”, alcătuit de către Pretura plăşii Storojineţ şi înaintat Guvernământului provinciei Bucovina pe data de 1 februarie 1943, în lista martirilor comunei Suceveni, căzuţi la Varniţa, este inclus tânărul Vasile al lui Alexa Sidoreac.
În „Tabelul nominal de persoane de pe teritoriul rural al Inspectoratului din nordul Bucovinei, executate de sovietici fără sentinţă”, alcătuit de către Inspectoratul Jandarmeriei din Cernăuţi, în 1942, apare tânărul Gheorghe Sidoreac, în vârstă de 18 ani, care a „încercat să se refugieze în ţară” şi a căzut la Fântâna Albă.
În documentele sovietice, în lista persoanelor deportate din satul Suceveni, raionul Hliboca, se menţionează că Sidoreac Vasile al lui Oleksii, născut în 1933, ucrainean, conform deciziei „troicei operative” a Direcţiei Regionale Cernăuţi a Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din iunie 1941, a fost deportat, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un element care prezintă un pericol social”. Împreună cu el, vor fi deportaţi: Sidoreac Veronica a lui Oleksii, născută în 1934, ucraineancă; Sidoreac Dragoş al lui Oleksii, născut în 1931, ucrainean; Sidoreac Ilie al lui Oleksii, născut în 1927, ucrainean; Sidoreac Oleksii al lui Simion, născut în 1891, ucrainean, poseda studii primare, ţăran; Sidoreac Elena a lui Ilie, născută în 1902, ucraineancă, ţărancă; Sidoreac Petru al lui Oleksii, născut în 1925, ucrainean. În regiunea Aktiubinsk din Kazahstan a murit Ilie Sidoreac.
Marcus Tullius Cicero susţinea cu multe secole în urmă: „Natura a plantat în minţile noastre o lungă sete de a vedea Adevărul”.
Petru GRIOR
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com