GOLGOTA NEAMULUI ROMÂNESC

16 05 2021 LC GRIOR

Pe data de 6 aprilie 1941 este arestat Gheorghe al lui Vasile Amariei, născut în 1879, în Suceveni, poseda studii medii incomplete, ţăran. Primeşte 10 ani de temniţă şi moare la 15 octombrie, acelaşi an, în regiunea Sverdlovsk. Tot în aceeaşi zi va fi aruncat în beciurile fioroase ale închisorii cernăuţene Dumitru al lui Ion Tărâţă din Cupca, fiind condamnat la 8 ani de detenţie „pentru încercarea de a trece frontiera de stat”.

A doua zi, la 7 aprilie, în mâinile staliniştilor intră Gheorghe al lui Andrei Bidu, născut în 1910, în localitatea Răcheteu din România, locuitor al satului Petriceni, raionul Hliboca. Pe data de 3 octombrie 1942, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la 8 ani de lagăr „pentru trădarea patriei”. Aflându-se în detenţie, va fi din nou condamnat, în ziua de 21 august 1943, la 10 ani de muncă silnică „pentru agitaţie antisovietică”. Se stinge din viaţă pe data de 30 martie 1947, în lagărul bolşevic de muncă corecţională din Sverdlovsk, Federaţia Rusă.

Pe data de 10 aprilie va fi încătuşat Ion al lui Gheorghe Cârciul, născut în 1920, în Tărăşeni din actualul raion Hliboca, neştiutor de carte, ţăran. Este condamnat la 10 ani de închisoare „pentru trădarea patriei”. Părinţii, Gheorghe al lui Toader Cârciul, născut în 1887, şi Zamfira a lui Casian Cârciul, născută în 1883; precum şi surorile, Dochiţa şi Elena, fiindcă erau „rude cu un trădător al patriei”, vor fi deportaţi în ziua de 7 mai 1941, în stepele pustii ale Kazahstanului.

La 15 aprilie este arestat ţăranul Ion al lui Lazăr Moraru, născut în 1899, în localitatea Cupca, fiind acuzat de faptul că a încercat să treacă frontiera în România, în timpul masacrului sângeros de la Fântâna Albă. Supus chinurilor infernale, închide ochii pentru totdeauna în ziua de 20 mai 1942, în lagărul stalinist din regiunea Sverdlovsk. În aceeaşi zi a fost ferecat în lanţuri Mihai al lui Vasile Barbir, născut în 1919, în satul Jadova, fostul judeţ Storojineţ al României, poseda studii primare, ţăran. Fiind acuzat de „activitate subversivă”, este împuşcat, pe data de 28 iunie 1941, în închisoarea din Cernăuţi, conform indicaţiilor călăului Meşyk, fostul Comisar al Poporului pentru Securitatea de Stat al Ucrainei Sovietice.

Petru GRIOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий