„A doua pâine” va pustii bugetul fiecărei familii

Screenshot_1

Este vorba de cartofi, recolta cărora anul acesta va fi cu mult mai mică. Specialiștii au calculat deja că prețul la cartofii din noua recoltă va crește cu 50-80 la sută. Președintele Asociației fermierilor și proprietarilor funciari din Ucraina, Ivan Tomyci, a concretizat: „Ploile abundente au influențat negativ asupra recoltei de cartofi. În lunile septembrie-octombrie, în comparație cu perioada respectivă a anului 2018, ne putem aștepta la o creștere a prețului la cartofi cu 50-80 la sută. Deoarece cartoful este considerat a doua pâine, este clar că prețurile vor crește cu 80 la sută. Aceasta se va răsfrânge practic asupra bugetului fiecărei familii ucrainene”.

Comentariul și sfatul specialistului În acest sezon în multe localități din regiunea noastră recolta cartofului va fi minimă. De ce? Condițiile meteorologice au influențat negativ asupra ei. Alt motiv e că mulți ani la rând nu se înnoiește materialul semincer. Mulți agricultori nu știu că treptat soiul se pierde, adică degradează. De menționat că sporesc degradarea cartofului infecțiile virotice, temperaturile înalte.

Dacă nu avem posibilitatea să procurăm soiuri noi, reproducții de gradele I-II, se iau alte măsuri pentru a opri degradarea.

Practica demonstrează că se poate reține degradarea, dacă se alege materialul semincer de la cele mai bogate cuiburi. Mulți legumicultori așa și procedează. Eu aleg cele mai mari tubercule ca material semincer. Primăvara le tai în 2-3 bucăți și le plantez. În felul acesta aleg materialul din a treia reproducție. Astfel am reușit 20 de ani să cultiv fără a reînnoi soiul „Santa”, iar soiul „Iavir” – 17 ani.

Ploile îndelungate au produs inundații pe unele loturi, a sporit și atacul fitoftorei. După zvântarea solului am tratat de două ori plantațiile, însă pentru unele soiuri („Bernadet” și „Minerva”) eficiența a fost minimă și treptat o parte din curpeni s-au îngălbenit. Soiul „Minerva” e ultratimpuriu, roditor, gustos, dar nu rezistă la umiditatea sporită și tuberculele putrezesc. La asemenea condiții nu rezistă și celelalte soiuri – „Bernadet” și „Belarosa”.

Recoltarea timpurie reduce pierderile din recoltă în rezultatul atacării de către putregai și dăunători. La 23 iulie am recoltat o porțiune a soiului „Bernadet” (plantat la 3 aprilie), obținând câte 1,52 kilograme pe metru pătrat. Pe porțiunea plantată în data de 20 aprilie cu acest soi, dar inundată în luna iunie, am obținut câte 0,45 kilograme de tubercule la un metru pătrat. Multe tubercule erau roase de larva cărăbușului și putrezite. Recolta soiului „Riviera”, plantat la 20 aprilie, e de 0,91 kilograme la metru pătrat. Tuberculele, de asemenea, sunt roase și putrede.

Prin urmare, acolo unde recoltele sunt mici nici nu face să alegem material semincer. Sau se poate proceda altfel. Bunăoară, eu am luat de la soiurile recoltate tuberculele cele roase, dacă au 2-3 ochiuri și pe cele de mărime medie. În cazul că recolta e satisfăcătoare, materialul semincer se va alege de la cele mai bogate tufe.

Tuberculele recoltate se vor păstra temporar 3-4 săptămâni în locuri mai reci, iarăși se vor alege, se vor înlătura cele atacate și se vor pune la păstrare.

De pe loturile eliberate se vor strânge tuberculele putrede, restul vor fi îngropate în gropi adânci. Este binevenită însămânțarea lotului eliberat cu muștar alb pentru a completa solul cu substanțe nutritive. Acum se produc puține îngrășăminte naturale și, desigur, nu toate loturile sunt îngrășate cu gunoi de grajd. Ion CRILIUC

Добавить комментарий